МненияНа ФокусПоследни новини

Шкварек: Либералният атеист се сблъсква с факта, че историята на Европа е фундаментално християнска

Нередактиран текст от Фейсбук страницата на Кристиян Шкварек:

За поредна година се нагледах на неизбежните и превърнали се в „коледна традиция“ подигравки и ругатни на атеистите към празника, към църквата, към вярващите. Просташки картинки с Богородица, тъпи шегички и изтъркани лъжи за „откраднатия от езичниците празник“, та се сетих за една интересна аномалия на съвременния, либерален атеизъм.
През повечето време либералният, съвременен атеист – почти винаги „градски демократ“, космополитен „ерудит“, „почитател на науката“ и консуматор на холивудски филми и Нетфликс сериали, е голям „европеец“. Ама много голям, и много горд. Слага си го задължително на профилната във Фейсбук. Горд с „нашето европейско наследство“, и с „нашата, европейска/западна цивилизация“. Стига до там да се изживява като съдия, който определя ти европеец или „антиевропеец“ си. Естествено, критерият е това дали си съгласен или не с него.
Та, този либерален атеист трябва някак да се сблъска с неудобния факт, че почти цялата история на съвременната европейска цивилизация, от над 1500 години насам, е дълбоко и фундаментално християнска. Е, как тогава да е негова история, като той презира и подиграва Християнството всячески, най-често копирайки тъпи мемета или изтъркани шеги от стенд ъп комици като Карлин и Рики Джървейс? Обяснява за „откраднатия от езичниците празник“, за злата Инквизиция и походите, пуска лафове от 2009-та за „Пастафарианството“, баба Гуси и „ония с ролексите“.
Та накрая измисля следната схема: всичко лошо, което християни са направили в миналото си е само за тях и за Християнството. На тях ще се пише. Тяхно си наследство, да си го носят завинаги и отговарят по всяко време за него. Атеистите нямат нищо общо и се разграничават. „Тия работи вие, вярващите, ги вършихте.“
Oбаче пък всичко добро, което християни са направили през вековете магически става „нашето, общо културно и цивилизационно наследство“. Когато християни направят нещо лошо в историята те са конкретно християни, и делото им е конкретно християнско – атеистите днес не го наследяват. Но когато християни са направили нещо добро или хубаво, те изведнъж се трансформират за историята в „европейци“, и тяхното творение в „нашето общо европейско наследство“.
Например: когато френски християни през 12-ти век строят Парижката Света Богородица, това са „европейци“, които вършат нещо „европейско“, та днес либералният атеист може да я гледа тази катедрала, да се снима пред нея и да казва „вижте ние европейците какво сторихме!“. Когато същите тези френски християни, по същото време, и мотивирани от абсолютно същата вяра отиват на Третия Кръстоносен поход, те вече са „християните“ – други хора, с плодовете на чиито действия либералният, модерен атеист не се асоциира. Напротив, тяхното „зло“ дело (в неговите очи, не в моите) се пише в „досието“ само на християните днес, но пък доброто им дело – Notre-Dame de Paris, си е вече „наше“, общо, европейско дело. Схващате ли? Набират си като цветарка каквото им харесва от християнската, европейска цивилизация и си го пишат „наше“, а каквото не им харесва слагат в кошницата на „злата религия“, църква, вярващи, минало…
Страшно удобен, нагаждачески трик.
Тези жалки номера, обаче, не минават пред хората, които имат някаква бегла представа от история. Щом ще сте врагове на вярата, която построи из основи тази цивилизация и е впита в духа на всеки неин камък, ще трябва да бъдете цивилизационни сираци, които няма как да ми казват на мен европеец ли съм или не. Не те прави европеец това да си комсомолец на някаква съвременна, бюрократична структура или да си бил на посещение в ЕП по програма за инфлуенсъри. Европа е цивилизация, а гаврейки се с религията и църквата, съградили тази цивилизация, вие доброволно режете пъпната си връв с нея.
Катедралите на Европа, пред които блеете и се снимате като сте на екскурзия, манастирите, витражите, галериите, създадени от църквата, параклисите, стенописите, класическото ѝ изкуство, всичко онова, пред което се прехласвате, не са ваши – на атеистите и богомразците. Не са „нашето европейско наследство“, с което да се кичите, а са на онези, които презирате – на европейските християни. И на църквата, която всячески хулите. Те са нашето християнско наследство, а не „вашето европейско“ такова. Следва да сте последователни в позициите си, разграничавайки се като атеисти от него така, както се разграничавате от всички според вас зли и престъпни деяния на християните и църквата през вековете.
Тъкмо поради всичко гореописано искам да честитя отново на всички европейски християни най-ЕВРОПЕЙСКИЯ празник – Рождеството на Онзи, в прослава на когото нашите предци изградиха цяла една цивилизация.
Дано я съхраним.

Подобни статии

Back to top button