Любопитно

Щъркел каца на рибарска лодка, поставяйки началото на 11-годишно приятелство между човек и птица

Историята за уникално приятелство между рибар и щъркел ознаменува своята 11-та годишнина тази година. През последните 11 години 69-годишният Адем Йълмаз се среща с бял щъркел в село Ескикараагач в северозападната турска провинция Бурса, окръг Каракабей, разказва „Хюриет“.

Приятелството между Йълмаз и щъркела започва, когато птицата каца на рибарската лодка на Йълмаз в езерото Улуабат и е хранена от него. От този ден белият щъркел се настанява редовно на лодката всяка сутрин през половингодишния си престой в Турция.

An Amazing Friendship Between A Fisherman And A Stork Named Yaren Took The Internet By Storm

Последното посещение на щъркела на име Ярен, който се настанява на лодката на Йълмаз при всяка своя миграция, беше посрещнато с радост от жителите на Ескикараагач, известно на местно ниво като “селото на щъркелите”, което през 2011 г. се присъедини към Европейската мрежа на щъркеловите селища.

A fisherman waving his hand and stork yaren flapping its wings

Пристигнал навреме, измореният Ярен кацна на лодката на рибаря рано сутринта на 7 март, както и през предишните години, и изяде първата си риба. Тези моменти бяха заснети от Алпер Тюдеш, известен фотограф на природни обекти.

“Най-накрая Ярен се събра с чичо Адем през 11-ата си година. Той стигна до селото вчера, в края на миграционния си път, на който бе тръгнал преди дни”, каза Тюдеш, като отбеляза, че щъркелът е заел мястото си в лодката на Йълмаз за нула време.

“Сега те ще ловят риба заедно цяло лято. Честита 11-годишнина от събирането им”, отбеляза той.
Фотографът каза още, че е включил 10-те най-красиви снимки от историята на Ярен и Йълмаз в колекция.

“Около 10 процента от приходите ще бъдат дарени на сдружението, основано от жените от село Ескикараагач, а останалата част ще си поделим с чичо Адем”, добави той.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Емоционалната среща на куче, което се разплаква срещайки кравата, която го е отгледала

Подобни статии

Back to top button