БългарияНа ФокусПоследни новини

Ще преглеждат камери за нарушители на забраната за стари коли в центъра на София

Служители на Столична община ще разглеждат записи от общинските камери за да видят нарушители на забраната за стари автомобили в центъра на София. 

Първоначално идеята беше това да се случва със софтуеър, който анализира номерата на колите в нарушение, но той не е минал процедури и все още се обжалва. 

От общината заявиха, че първоначално ще се дава предупреждение, а при повторни нарушения ще се налагат глоби. Според закона, глобата е в размер от 50 до 500 лева.

Зоната се въвежда в т.нар. „малък ринг“, който обхваща бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“ и бул. „Сливница“.

Тя беше приета от предишния Общински съвет в края на миналата 2022 г. в изпълнение на решение на Софийския градски съд. Тогава съдът постанови, че Столичната община трябва да предприеме мерки за въвеждането на нискоемисионни зони като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха особено през зимните месеци.

„Зоната трябва да бъде въведена сега, защото такова е решението на съда и на предишния Общински съвет. Новият екип на общината няма как да не се съобрази с това – каза кметът на София Васил Терзиев. – Ние обаче ще анализираме внимателно ефекта от въвеждането на нискоемисионната зона и след детайлен анализ ще предложим на Столичния общински съвет как да продължим в бъдеще и какви да са следващите стъпки за 2024 г.“ – добави той.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Пеевски: Денков не може сам да се защити, батковците Кирил Петков и Асен Василев го пазят

Подобни статии

Back to top button