БългарияПоследни новини

Ще стигнат ли шофьорските курсове 1000 лева?

Рязко ще поскъпнат цените на шофьорските курсове у нас, а ако се приемат предложенията за увеличение на часовете за кормуване, алармират експерти и автошколи. От сегашните между 650 и 800 лева на бъдещите кандидат-шофьори може да им се наложи да плащат по до 1000 лева. 

Сред ругите предложения, които се разглеждат са задължително шофиране през нощта, в задръстване и по най-опасните пътища по време на шофьорските курсове. Всеки кандидат-водач ще има електронен дневник. Чрез него от транспортното министерство ще следят в реално време дали действително е на обучение. Промените се отнасят само за бъдещите шофьори на леки автомобили с категория „В”. Те ще влязат в сила през септември. 

Браншовите организации обаче са разделени в мненията си дали тези мерки ще се окажат полезни, или не. 

Част от тях са на мнение, че часовете не са достатъчни. И правят разбивка  – 4 часа допълнително по пътища с концентрация на катастрофи, 3 часа по магистрала и по 2 часа за каране в задръстване и през нощта.

„Няма да лъжем обществото. Не може да се увеличава обемът на една услуга и цената да стане същата или по-малка. Така че увеличение ще има”, каза Красимир Георгиев. То ще е с около 300 лева.

Според Съюза на българските автомобилисти обаче промяната няма да доведе до спад на инцидентите на пътя.

„В 97-98% от държавите в Европа часовете са под 30. Прави изключение Германия, където часовете с 36. Часовете и сега са достатъчно. Някои хора се обучават и за 20 часа, други за 80 не могат да се научат”, обясни Ивайло Славков от Съюза на българските автомобилисти.

Планира се и сериозен онлайн контрол дали кандидат-шофьорите реално или фиктивно кормуват.

„Всичко това ще се дигитализира, ще има следа, така че системата да не може да бъде манипулирана, така че 42 часа да бъдат 42 часа”, заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

С промените отпада и заплащането на вътрешни изпити по време на обучението.

Промяна ще има и за кандидатите за книжки за мотор. Сега те не се явяват на теоретичен изпит, ако имат правоспособност за лек автомобил.  От септември ще ходят и на листовки.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button