ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Сибирският тигър Шели от софийския зоопарк е починал

Сибирският тигър от софийския зоопарк е починал по-рано днес. Шели е била на 19 години, което е все пак над средната продължителност на живота при сибирските тигри, които живеят между 12 и 18 години.

Шели е родена в Чехия. Зоологическата градина в София става неин дом през 2006 година, когато е на 9-месечна възраст. Между тигърчето и неговите гледачи, които са неотлъчно до него, бързо се изгражда силна емоционална връзка. С благия си и игрив нрав, интелигентност и красота Шели бързо става всеобща любимка както на екипа на зоопарка, така и на посетителите. Като сибирски тигър, лошото или студено време не я плашеха, а напротив. Тя можеше да бъде наблюдавана от посетителите в обширното си външно заграждение и в дъжд, и в сняг, споделят от зоопарка.

През януари тази година е била направена ехография и изследвания, които показали, че са налице бъбречни проблеми. Веднага било предприето лечение. Въпреки предписаните медикаменти напредналата възраст оказала влияние. Състоянието на животното последните дни се влошило и Шели издъхнала. Силната връзка между нея и гледачката ѝ Мария Тереза остава докрай.

„Шели беше посланик на своя вид в зоопарка. Нейните диви събратя са застрашени от изчезване. През последните 100 години популацията на дивите тигри е намаляла с около 90%. Основна причина затова е бракониерството“, допълват от зоопарка.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

България задържа мястото си в класацията на ООН за щастието сред държавите

Подобни статии

Back to top button