БългарияНа ФокусПоследни новини

Синдикатите в МВР си искат Калин Стоянов: За пръв път не протестирахме за заплати

„За първи път не се налагаше да протестираме за заплати“, е официалната позиция на Синдикатите в МВР. Те излязоха с декларация, в която ясно казват, че искат Калин Стоянов да остане вътрешен министър. Позицията им е най-високата оценка на Стоянов и показва, че в МВР няма напрежение, което не се е случвало при предшествениците на министъра в оставка в последните няколко години. Последният символичен протест за заплати в МВР бе през юли 2023 г., когато финансовият Асен Василев каза, че няма как да се удовлетворят исканията на служещите в МВР.

„За пръв път не ни се налагаше да протестираме за достойно заплащане. Недоумяваме защо има такива атаки срещу него“, се казва още в декларацията на синдикатите в МВР. Избраният от Румен Радев за служебен премиер – Димитър Главчев, обяви, че за него Калин Стоянов е експерт и би работил с него в служебния кабинет. Вътрешният министър в оставка, вчера на церемонията за Шенген, на Летище София, сподели, че не е получавал предложение да остане начело на МВР и в служебния кабинет, но би разговарял. Ето и цялата им позиция: УС на СФСМВР с недоумение наблюдава поредната

необмислено,неаргументирана и агресивна атака срещу МВР. Атака срещу министър на това ведомство, без значение на конкретната персона, в такива размери и по тема, каквато е купуването на гласове по време на предстоящи избори, сериозно вреди на имиджа на професията ни, петни необосновано всички служители, налагайки ни клеймо на хора, неспособни да изпълняват професионално и безпристрастно задълженията си. Такива оценки, след повече от 9 месеца, особено като си бил в управление, през което са провеждани избори, не изглеждат обективни. Най-малкото 40% повече образувани досъдебни производства в сравнение с местни избори през 2019 г. говорят за подобрение в ограничаването на това престъпление срещу политическите права на гражданите.

Ние сме сериозно възпрепятствани да коментираме подобни ситуации, за разлика от всичките ни западни партньори-синдикални организации в страни членки на ЕС и спазваме наложените забрани. Но не можем да си позволим мълчание при продължаващата вербална война на представители на политически партии срещу ведомството. Тя би могла единствено да нанесе сериозни щети, включително и на гражданите, доколкото неизбежно намалява ефективността и мотивацията на служителите. Трябва да подчертаем, че МВР е институция, която премина през досегашното редовно управление, без да се налага служителите в него да протестират срещу безобразия по отношение на защита на социално-икономическите и трудовите им права. С това не може да се похвали нито една управляваща политическа партия или коалиция през последните 15 години. Това ни даде възможност да бъдем пълноценни в най-голяма възможна степен, изпълнявайки задълженията си в полза на гражданите. Напомняме – гласове се купуват по определение от тези, който имат полза, а такава имат само политици. Колкото и добре да се справя МВР с ограничаването на това позорно явление, докато то се толерира в самите партии, опитите да се прави ще съществуват.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Информационно обслужване: Асен Василев лъже

Подобни статии

Back to top button