BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Ердоган загуби 5 от най-големите градове в Турция на местните избори, опозицията отбелязва сериозен напредък

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган загуби 5 от най-големите градове в страната след местните избори през неделя. Опозиционната „Републиканска народна партия“ успя да спечели или задържи градовете и така си осигури глътка свеж въздух след като загуби президентските избори от Ердоган през май 2023-та. 

Най-голямата победа отново бе в Истанбул, където партията задържа кметското място и Екрем Имамоглу бе преизбран. Според него това е началото на нова ера за Турция.

„Турция ще разцъфне в нова ера на демокрацията от утре. Март 31, 2024 е денят, в който ерозията на демокрацията спира и демокрацията започва да се възстановява“, заяви той след своето преизбиране. 

Имамоглу се счита за основен противник на Ердоган и предполагаем кандидат за президент в бъдещето. Самият Ердоган също е стигнал до сегашния си пост след като става кмет на Истанбул.

Президентът също отбеляза загубата си и обеща да послуша избирателите. 

„Март 31 не е край за нас, а повратна точка“, каза той.

Републиканската народна партия също така спечели столицата Анкара и градовете Измир, Бурса и Адана, с което си осигури 37,4% от всички гласове в държавата. Партията на Ердоган остана с 35,7% от вота и загуби ключови консервативни градове, в които досега имаше сигурно място. 

Според експерти, причината за резултата е надделяването на икономическата ситуация над риториката на Ердоган за идентичността и религията на гражданите. Те считат, че консервативните гласоподаватели са наказали президента заради цената на живота, която е скочила през последните години – счита се, че инфлацията е 67% на годишна база.

Това може да доведе до още повече подкрепа за Имамоглу да победи Ердоган на президентските избори. Той спечели Истанбул над 51% от вота, като кандидата на АКП е с повече от 10 процента под него. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Путин подписа указ за пролетната военна мобилизация

Подобни статии

Back to top button