ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Специалисти съветват: Не смесвайте почивка и работа

Отпуската или дългият уикенд, каквито се задават, могат да бъдат истински стрес – уж отиваш на почивка, а в края на пътуването се чувстваш изтощен. Малко хора могат да си позволят наистина да се отпуснат през всички планирани дни, без да се разсейват от известия по електронната поща, месинджъра или вайбъра.

Порталът SuperJob проведе мащабно проучване и установи, че около 80% от служителите са принудени да изпълняват работните си задължения през почивните дни и празниците. Резултатите от проучването показват, че приблизително 40% от всички респонденти участват в живота на компанията по време на законна ваканция от разстояние, а останалите 40% периодично отговарят на обаждания от колеги и проверяват корпоративната поща. Само 17% от анкетираните не са заети с работни проблеми, докато пътуват. От тях 13% нямат такава нужда, а 4% – желание. Тоест само нищожен процент могат съзнателно да игнорират съобщенията за работа.

Според експерти няколко дни или по-добре седмици преди дълъг уикенд е необходимо да се изпълнят всички необходими работни задачи. Ако например изпълнявате проект с други служители, уведомете ги кога започва ваканцията ви и на коя дата ще се върнете в офиса.

Преди да заминете на почивка, трябва да предвидите максималния брой моменти, които могат да възникнат, да ги решите предварително и да затворите възможно най-голям брой проекти и дела. Ако това не се получи, трябва да информирате други колеги. В пощите съществуват автоматични отговори. Там можете да посочите към кого да се обърнат във ваше отсъствие.

Разбира се, има моменти, когато компанията не може без вас. Ако ситуацията е наистина изключително важна, не трябва да се съпротивлявате – отговорете на обаждането на колега, за да не развалите отношенията.

Има моменти на криза и извънредни ситуации, когато наистина е необходима помощ по конкретен проблем. Когато ви търсят спешно, струва си да отговорите и да помогнете.

Друг важен съвет: планирайте два “тайни” ваканционни дни – преди и след пътуването. Нека колегите си мислят, че вече сте заминали или още не сте се върнали. Денят преди заминаването ще ви позволи да се съберете спокойно, без да се разсейвате от внезапно възникнали в последния момент работни задачи, обаждания и съобщения. Денят след завръщането е необходим, за да подредите нещата си, да решите домакинските задължения, да се отпуснете след пътя и да се настроите за работа.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Тесните обувки съсипват и здравето, и настроението

Подобни статии

Back to top button