ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Тесните обувки съсипват и здравето, и настроението

Много жени обичат обувките толкова, че не забелязват как всъщност ги нараняват. Проблемът с тесните обувки е познат на всички, но някои дори не мислят да го разрешат, продължавайки да носят тесен чифт ден след ден и търпеливо чакат най-накрая той да се разтегне.

В този момент обикновено никой не мисли за опасностите за здравето. Мазоли и враснали нокти са най-малката беда и те могат да бъдат избегнати сравнително лесно. По-страшна е деформацията, известна като “изпъкнало кокалче”, а да не забравяме, че може да се стигне до проблеми със ставите и целия опорно-двигателен апарат.

Експерти съветват да започнете с няколко прости правила, които ще направят пазаруването ви не само приятно, но и продуктивно.

Не пазарувайте сутрин. Може да звучи странно, но е така. До вечерта краката ни се подуват малко, което означава, че увеличават размера си, така че ако изберете обувки следобед, те гарантирано ще ви паснат сутрин и със сигурност няма да ви притискат.

Ако дори на етапа на пробване обувката откровено ви притиска, вземете един размер по-голяма, а ако няма такъв, откажете се да купувате. Не слушайте убеждаването от продавачката, че кожата ще се “отпусне”. Ако това е възможно, то е с не повече от 1 мм, което дори няма да почувствате.

Не забравяйте да пробвате обувките и на двата крака: възможно е едната да пасва идеално, а другата безмилостно да стиска.

Когато избирате обувки или ботуши, не ги пробвайте с найлонови чорапогащи: те създават ефект на плъзгане и изкривяват истинския размер на крака. По-добре използвайте памучни чорапи.

Ако поръчвате обувки онлайн, се уверете, че няма да имате проблеми с връщането или замяната им. Не забравяйте, че размерите на някои производители не отговарят на общоприетите, което означава, че има риск чифтът просто да не ви пасне.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

ЛЕТЕН ФИНАНСОВ ХОРОСКОП: Харчовете ще се окажат проблем за едни, други ще открият разковничето

Подобни статии

Back to top button