На ФокусПоследни новиниСвят

Според президентът на Северна Македония няма нарушение на преспанското споразумение

Новоизбраният президент на Северна Македония Гордана Силяновска казва, че не вярва, че е нарушила Преспанското споразумение с Гърция, когато нарече страната си „Македония“ при встъпването си в длъжност по-рано този месец, докато продължава да обвинява Гърция, че не е изпълнила поддържат условията на сделката за името от 2018 г., съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

„Уважавам Преспанското споразумение – не виждам да съм го нарушил. В споразумението изрично е посочено, че договореното име ще бъде използвано в документи и комуникация. Така че не го виждам като нарушение“, каза Силяновска, цитирана от изданието „Република“, по време на събитие в понеделник по случай 20-годишнината на Центъра за изследване и правене на политики.

„Нито съм скъсала изявлението, нито съм казала, че няма да спазвам Конституцията, нито съм казала, че ще прекратя Преспанския договор. Критикувах споразумението заради процедурата по приемането му и несъответствието му с Устава на ООН. Това обаче е юридически факт и реалност и аз ще го уважа“, добави тя, отговаряйки на въпрос на пресата.

На въпрос дали напрежението с Атина може да повлияе на стремежите на Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз, Силяновска каза, че гръцката страна ще бъде „в по-добра позиция да отговори“ на въпроса.

„От време на време чувам предупреждения и заплахи, но международното право налага спазването на споразуменията. Въпреки това, когато искаме от другите да направят нещо, разумно е да поставим под въпрос какво сме направили сами, в логиката на реципрочността“, коментира още тя.

„Всеки, който е бил в Гърция, може да види, че никъде не се подчертава името, което искат да уважаваме. „Скопие“ остава преобладаващо и дори се използва „Скопия“, да не говорим за различни акроними и меморандуми. За мен най-значимият меморандум е този за подпомагане на евроинтеграцията. Затова предвиждам действия като пример“, добави Силяновска.

Новоизбраният президент националист също посочи с пръст Атина, че не е продължила с ратифицирането на отделните глави от сделката от 2018 г.

„Изменихме документи за вътрешно ползване. Преспанското споразумение гласи, че прилагането трябва да започне пет години след влизането му в сила и след отварянето на първа глава. Имам един въпрос към Гърция, а и към всички останали: отворени ли са глави и това също не е ли пропуск, да не кажа нарушение? Не е ли и това отклонение от Преспанското споразумение?“, заяви тя.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Макрон: Европа може да умре

Подобни статии

Back to top button