БългарияНа ФокусПоследни новини

Тагарев: Вреден съм за руските интереси

Военният министър Тодор Тагарев заяви, че е вреден за руските интереси. Според него те са България да има войска, която да не е достатъчно финансирана и да е зависима от Русия.

„Вреден съм за руските интереси в България и руските интереси в това българската отбрана да стои недофинансирана, със старо въоръжение, зависима във всяка възможна степен от Руската федерация – това няма да се случи“, твърди военният министър.

Той посочи, че за първи път от 35 години сухопътните войски ще получат основна бойна техника. През 2001 г. бюджетът за отбрана беше по-малко от 250 млн. долара. Следващата година той ще е близо 2,5 млрд. долара – 2% от БВП, което дава солидна основа за превъоръжаване и модернизация на армията, напомни министърът. По отношение на модернизирането България има свои ангажименти. Превъоръжаването не е евтино. Трудно ще бъде компенсирано изоставането от около 30 години, обобщи Тагарев. 

Министър Тагарев заяви днес, че Министерството на отбраната подготвя рокади в ръководството на военния завод ТЕРЕМ. „Това ще е стрес тест за нашата система“, казаха от ТЕРЕМ за БНР. Печалбите на дружеството са предимно от гражданска продукция, няма нито лев, спечелен от износ на специална продукция.

В средата на септември принципалът на ТЕРЕМ, министър Тагарев, назначи за нов изпълнителен директор Калин Димитров и Димитър Стойчев за шеф на съвета на директорите. Но не промени броя на участващите в Съвета и затова съставът му се увеличи от 5 на 7 души. На последното заседание обаче председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев определи рокадите като „учудващи“ и подчерта, че заплатите на членовете на съвета на директорите са по 15-16 000 лева на месец.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Калин Стоянов: Кирил Петков ми иска оставката, защото устоях на опитите му за кадруване в МВР

Подобни статии

Back to top button