БългарияНа ФокусПоследни новини

Такса смет ще се измерва на база количеството изхвърлени отпадъци

Нови правила за определяне на размера на такса смет обсъждат управляващите, които предвиждат тя да се изчислява на база количество изхвърлени отпадъци. Съвсем реалното предложение има предвид сложна схема, при която се смята данъкът според необходимите торби или съдове за изхвърляне на боклуците или на база брой на хората в имота.

Резултатът вероятно ще предизвика сериозни междусъседски конфликти, ако общата такса в една община се определя спрямо това кой колко изхвърля. Също така се отваря възможността за ренесанс на изхвърлянето на боклуци на нерегламентирани места, тъй-като това на теория би облекчило нивото на такса смет.

В момента размерът на такса смет се плаща на база данъчната оценка на имотите, като има завишение на размера на таксата за имоти, използвани като търговски обекти. Идеята на новата наредба е да бъде въведен принципът “замърсителят плаща”, за което от години настояват работодателските организации. Но реалното изпълнение на това правило е трудно, като се има предвид каква е изобретателността на българите, когато става въпрос за укриване на данъци и такси.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Протест „В памет на един баща“ иска равни родителски права след смъртта на Пейо Пеев

Подобни статии

Back to top button