БългарияНа ФокусПоследни новини

Протест „В памет на един баща“ иска равни родителски права след смъртта на Пейо Пеев

Много граждани, потърпевши от развод родители, на които е отказан достъп до децата им, състуденти и приятели на убития Пейо се събраха на протест в столицата пред Министерския съвет под мотото „В памет на един баща“. Протестът започна пред сградата на Министерство на правосъдието и се прехвърли на площад „Независимост“, а организатор е Фондация „За споделено родителство“.

Протестиращите настояват за равни права между родителите и да се сложи край на домашното насилие не само над жените, но и над мъжете. Тук са и близки на убития баща на две деца, който се прости с живота си заради спор за родителски права, според разследващите.

„Точно месец след протеста под мотото „Не“ на родителското отчуждение и „Да“ на споделеното родителство“ отново излизаме на протест, но този път в защита на един баща, който загуби битката за споделено родителство завинаги“, заявиха от фондацията.

На митинга хората разказаха личните си истории, а сред тях имаше не само отчуждени насила от децата си родители, но и дядовци, на които е било отказвано да виждат внучето след развода. Тук беше и бившият депутат Велико Минков, който претендира да е баща на второто дете на Габриела, обвинена в убийството на Пейо. Той нарича убития мъж „другар по бащина съдба“. 

Протестиращите настояват за адекватни промени в Семейния кодекс, които да гарантират споделеното родителство. Хората издигнаха плакати с надписи „Родителското отчуждение убива“, „Това е последният ни шанс“ и „Време е за споделено родителство“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Асен Василев обяснява за милиардите в бюджета: Пенсии, отбрана и 100 млн. лева за украински бежанци

Подобни статии

Back to top button