ТАЙНИТЕ НА СССР: Цялата истина за секретните градове

ТАЙНИТЕ НА СССР: Цялата истина за секретните градове

Bulletin.bg започва нова поредица статии, посветена на тайните на СССР. В нея ще ви разказваме истории, които някога са били строгосекретни. Ще ви показваме места, където кракът на пролетариата не е стъпвал. Ще научите някои от тайните на най-потайния режим в света. Първата от поредицата бе посветена на „Обект 1161“, познат днес като бункера на Брежнев. 

 

Във втората статия ще научите повече за секретните градове на СССР. Някои от тях остават затворени и до днес.

 

Секретните градове звучат като кошмара на туриста или като фантазията на любителите на приключения. Всички тези места принадлежат на епохата на Съветския съюз.

 

секретните градове, СССР

 

В т.нар „секретни градове” се провеждали тайни научни и военни експерименти. Такива населени места са се строили и все още се намират на места, до които няма как да стигнеш незабелязан.

 

Преди тези места не били отбелязвани на картите, не можело дори да помисли човек да пусне там чуждестранни туристи. Жителите на секретните градове се намирали под постоянен строг контрол и били задължавани да подписват документ за „неразгласяване”.

 

секретните градове, СССР

 

Отбелязвали се всичките им излизания и влизания в тези места, които нерядко се явявали огромни селища със собствени предприятия.

 

В много от градовете от подобен тип и до сега се провежда научна дейност в различен мащаб. Говори се, че днес съществуват 44 секретни града с общо население 1,5 млн. души. 75% от тях се намират под контрола на Министерството на отбраната на Русия, за останалите се грижи Федералната агенция по атомна енергия.

 

секретните градове, СССР

 

Според слуховете са останали 15 града, които са толкова строго секретни, че техните названия и координати никога не са били достъпни. Според правилата за влизане в подобен град на човек му е необходимо специално разрешение, което е много трудно за получаване.

 

Не се препоръчва обаче да се преструвате на Джеймс Бонд и да се промъквате незабелязани. Ето историята на 8 от секретните градове.

 

Зеленогорск (Бившият Красноярск – 45)

 

Градът получил особени привилегии в неспокойната 1956 г., която се запомнила с въстанието в Унгария и Суецката криза. В този град учените се занимавали с обогатяване на уран за съветската ядрена програма.

 

секретните градове, СССР

 

Супердържавите САЩ и СССР пристъпили към надпревара във въоръжаването. Студената война вървяла с пълна сила, а мнозина се опасявали от Трета световна война.

 

На картата Красноярск – 45 се появил за първи път през 1991 г. Днес там живеят около 66 хил. души.

 

Звездний (Бившият Перм – 76)

 

Той възниква през далечната 1931 г., а мястото трябвало да се превърне в летен тренировъчен полигон за съветската пехота, артилерия и кавалерия.

 

секретните градове, СССР

 

След влизането на Русия във Втората световна война през 1941 г. там била построена постоянна военна база. Сега в Звездний живеят около 9 хил. души.

 

Свободний

 

На космодрума „Свободний” се занимавали провеждането на експерименти в областта на междуконтиненталните балистични ракети.

 

Именно оръжията от такъв тип били на косъм да разпалят Трета световна война в хода на Карибската криза от 1962 г., когато СССР и Куба се договорили за разполагането на ракетни установки със среден обсег на кубинска територия.

 

секретните градове, СССР

 

Максималното население на Свободний били 100 хил. души, от които 30 хил. били технически персонал на космодрума. Днес изстрелвания от там вече не се провеждат.

 

Капустин Яр

 

Той бил основан като полигон през май 1946 г. – почти веднага след края на Втората световна война. На този полигон се провеждали пробни изстрелвания на ракети, спътници и сонди с измервателно оборудване.

 

секретните градове, СССР

 

На централния площад в Капустин Яр днес Въпреки удържаната победа във Втората световна война, СССР понесъл сериозни загуби.

 

Първите експерименти на полигона се провеждали със стара немска техника.

 

През 1953 г. Западът разбрал за Капустин Яр след като бил забелязан от шпионски самолет. Сега в секретния град живеят по-малко от 30 хил. души.

 

Озерск (бившият Челябинск – 40)

 

Озерск възниква през 1945 г. и съществува до днес. В града работят около 15 хил. души, които сега се занимават с преработка на ядрено гориво и утилизация на ядрено оръжие.

 

секретните градове, СССР

 

През 1957 г.в градското предприятие се случила сериозна авария – 200 души загинали след облъчване с радиация, а още 10 хил. били евакуирани.

 

Русия престанала да прикрива инцидента едва през 1992 г. след разпадането на Съветския съюз.

 

Лесной (в миналото Свердловск – 45)

 

Този секретен град бил създаден през 1947 г. – в самото начало на Студената война. Неговата задача била да произвежда високообогатен уран за съветските ядрени оръжия.

 

Информацията за града била секретна до 1992 г., когато президентът Елцин издал разпореждане градът да стане публичен и да бъде отбелязан на картата.

 

секретните градове, СССР

 

В населеното място живеят около 50 хил. души.

 

Новоуралск (в миналото Свердловск – 44)

 

Градът съществувал още по времето на Втората световна война, но получил название едва през 1954 г. До 1994 г. местоположението му било държано в тайна, но има предположение, че Западът знаел за него.

 

И жителите на Новоуралск се занимавали с обогатяване на уран с помощта на центрофуги и метода на газовата дифузия.

 

Предприятието, около което бил построен градът, се считало за уникално в своята област, неговата работа продължава и до момента.

 

Северск (в миналото Томск – 7)

 

Затвореният населен пункт Северск не се слави с особено красива природа, освен ако не сте любители на блатата и хвойновите гори. За сметка на това обаче регионът е богат на полезни изкопаеми като нефт, газ и метали.

 

Северск е известен и с развитието на атомната промишленост.

 

През 2003 г. Русия и САЩ се договориха за спиране на всички плутониеви реактори. Но за посещението на града все още трябва специално разрешение.

 

Онзи, който от любов към приключенията се опита да наруши правилата, ще трябва да премине през шест контролно-пропускателни пункта. Според слуховете в Северск живеят около 100 хил. души.

 

 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО