БългарияНа ФокусПоследни новини

Телевизията на БСП прекратява своята дейност

„Българска свободна телевизия“ (БСТВ), която бе телевизията на БСП, предстои да бъде закрита. Тя функционира в продължение на 5 години и бе създадена по лична инициатива на Корнелия Нинова, като бе част от нейната кампания за лидер на левицата. Тя считаше създаването на телевизията като неин основен успех и изпълнено обещание към партията.

Телевизията представляваше сериозен разход за партията и дори спря да излъчва още през април 2023 година. Тогава имаше слухове за проблеми с финансирането й, но от партийната централа заявиха, че става въпрос само за преместване в друг опит.

Имаше опити дейността на медията да бъде възобновена, но вече липсваха „живи“ предавания и със закъснение се пускаха клипове в Ютуб.

Опити за реконструкция и евентуалното преместване на БСТВ бяха правени на „Позитано“ 20 в помещенията, от които бе изгонен вестник „Земя“. Още преди да бъде завършен ремонтът обаче специалисти предупреждаваха, че нуждите на телевизия изискват специални студия и техника.

Още с излизането в „летен отпуск“ източници от червените обявиха, че това е началото на края за БСТВ – заради големи задължения за електричество, към доставчици и дори за наем на помещенията в бившия хладилен завод на Сточна гара, в който медията се помещаваше до пролетта.

Паралелно с краха на телевизионния проект е подновена и друга стара идея – партийният вестник „Дума“ да бъде преобразуван от всекидневник в седмичник, или направо да е само сайт, разкриха запознати. Идеята и тук е да се спестят разходи.

Дори се говори, че субсидията за вестника е орязана тройно, което автоматично поставя под въпрос съществуването му. Освен това екипът постоянно намалява – за последните 3 години от „Дума“ си тръгнаха, или бяха пенсионирани близо 50% от работещите, които и без това са на минимални възнаграждения. „Уволниха ме“, похвали се през почивните дни и карикатуристът Анатолий Станкулов, който е бил кандидат за кмет от БСП на предходни избори.

На последния пленум тази събота Корнелия Нинова и бюрото обявиха и друга рокада – бившият евродепутат Георги Пирински вече няма да е главен редактор на списание „Ново време“. Дългогодишният парламентарист е един от изявените критици на Нинова, а дъщеря му Ана бе сред 13-те изключени от партията на февруарския конгрес през 2023 г.

Пирински ще бъде заменен от журналиста Александър Симов. А сред авторите на „Ново време“ са професорите Андрей Пантев, Искра Баева, журналистката Велислава Дърева.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Русия се обърна към ЮНЕСКО да защити „Альоша“

Подобни статии

Back to top button