BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Френските фермери също излизат на протест против европейските регулации

Фермери във Франция излизат на масови протести преди европейските избори, подобно на фермерите в Полша, Германия и Румъния. Причините за отделните протести са различни, но всички те се коренят в политиката на Европейския съюз в земеделието и особено стратегията на Европейската комисия „Ферма до вилица“.

Според тях опитите да се наложи зелена политика в земеделието е довело до сериозни последици за икономическия растеж в сектора и политиката на Европа е „абсурдна“. Те споменават високи данъци за гориво за тракторите, достъп до вода и свръх-регулация на сектора. 

Протестите представляват сериозен проблем за президента Макрон, след като фермерите досега са го подкрепяли в повечето избори, но изглежда възможно да подкрепят десните на предстоящите европейски избори. 28-годишният Джордан Бардела, който се очаква да бъде лидер на европейската листа за „Национален съюз“ на Марин Льо Пен, е разговарял с протестиращите и е посещавал ферми из страната. Той обвинява именно „Макронова Европа“ за състоянието на земеделието и счита, че те искат да убият земеделието напълно, за да услужат на зелената идеология.

Правителството е изпратило новият премиер Габриел Атал да преговаря с фермерите и досега опитите му са неуспешни. Той е опитал да се срещне с лидери на търговските съюзи, но не е ясно доколко те контролират протестите – след като представител на профсъюза е бил освиркан от протестиращите, като се е опитал да им каже да се приберат.

Атал се опитва да уговори протестиращите фермери, че ще им бъде заплатено за да се компенсират новите ограничения за околната среда, но много от тях не са доволни, че въобще трябва да се борят със законовата рамка, предоставена им от Европейския съюз. 

Страховете на Макрон са видим и от последните му решения, свързани със сектора – пакет от мерки, който е бил предназначен да привлече повече млади хора в земеделието е отложен с цел правителството да намали административната тежест преди да го представи.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Как Ел Салвадор се превърна от провалена, нарко държава във втората най-безопасна в западното полукълбо

Подобни статии

Back to top button