Последни новиниСвят

Тръмп обвини фалшивите новини за масовите стрелби

Американският президент Доналд Тръмп коментира в Туитър масовите стрелби в САЩ – в Тексас и Охайо, които се случиха в интервал от по-малко от 24 часа. По думите му медиите и „фалшивите новини“ отчасти са виновни за тях.

„Фалшивите новини допринасят много за гнева и яростта, които се натрупват в продължение на много години“. Това написа в профила си в Twitter американският президент Доналд Тръмп.

„Медиите носят голяма отговорност за живота и безопасността в нашата страна. Фалшивите новини допринасят много за гнева и яростта, които се натрупват в продължение на много години. Новините трябва да започнат да бъдат справедливи, балансирани и безпристрастни, или тези ужасни проблеми само ще се влошат“, написа Тръмп в Twitter.
ПО-СТРОГ КОНТРОЛ ВЪРХУ ОРЪЖИЯТА

Тръмп призова днес конгресмените да одобрят законодателство, което ще изисква по-сериозни проверки на миналото на купувачи на огнестрелно оръжие. Искането на държавния глава идва след двете масови стрелби в Тексас и Охайо през уикенда, в които бяха убити 29 души.

„Републиканците и демократите трябва да се обединят и да одобрят строги проверки на миналото, вероятно съчетавайки това законодателство с крайно необходимата имиграционна реформа“, написа Тръмп.

В събота двадесет и една годишен бял мъж, въоръжен с автомат, уби 20 души, сред които 6 мексиканци, близо до супермаркет в Ел Пасо в предполагаема расистка атака. Манифест, приписван на стрелеца и разпространил се в интернет, критикува „испанското нашествие в Тексас“ и споменава за масовото убийство, извършено от бял супремасист в джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия (51 убити, на 5 март).

Случаят в Ел Пасо е разглеждан като „вътрешен тероризъм“, обявиха федералните власти.

Тринадесет часа по-късно друг бял мъж, на 24 години, вся ужас в Дейтън, щата Охайо, като уби 9 души за по-малко от минута. Сестра му е сред жертвите и засега неговите мотиви не са ясни.

След трагедията Тръмп нарече стрелбата в Ел Пасо „проява на мерзост“, без да се разпростре върху предполагаемите мотиви на заподозрения. А републиканският кмет на Ел Пасо сведе трагедията в града си до акт на „неуравновесен и просто обсебен от дявола мъж“.

Но дори за републиканците това обяснение не е достатъчно.

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: В Свищов избиват над 17 хил. прасета

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button