БългарияНа Фокус

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: В Свищов избиват над 17 хил. прасета

В община Свищов е обявено бедствено положение заради Африканската чума по свинете, съобщи за БТА кметът на общината Генчо Генчев.

Той посочи, че решението е взето на днешното заседание на Общинската епизоотична комисия в Свищов, а извънредното положение ще е в сила до 11 август.

Подготвено е искане до Военното поделение 28880 в Белене за осигуряване помощ и специализирана техника във връзка със започналото умъртвяване на 17 500 прасета от свинефермата в село Българско Сливово. Огнището на заразното заболяване в свинекомплекса беше регистрирано на 31 юли.

Готова е площадка върху 30 декара, в която поетапно ще бъдат загробени животните.

Според кмета помощта от военното поделение е необходима за транспортирането, товаренето и разтоварването на животните, както и за охраната на терена. Екипи на Областната дирекция за безопасност на храните, МВР и ПБЗН са на място. Уведомен е областният управител и всички институции.

Междувременно областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова съобщи, че в радиус от 20 километра около два големи свинекомплекса в Лясковец и свищовското село Българско Сливово се преустановява отглеждането на свине тип „заден двор“.

В обхвата на забраната попадат населени места в девет от десетте общини на областта, като изключение прави само община Елена. От утре екипи на БАБХ, Областната дирекция „Земеделие и гори“, МВР и представители на общинските администрации започват проверки дали е изпълнено предписанието, животните отглеждани в задните дворове да бъдат заколени, посочи д-р Станимир Спасов директор на Областната дирекция за безопасност на храните.

Той припомни, че според указанията на МЗХ крайният срок за стопанствата в Северна България да унищожат животните е бил 31 юли, и ако след проверките бъдат открити живи животни следва глоба и унищожаването им, като глобата за стопаните варира от 150 до 1000 лева.

В заседанието на комисията участва и доц. Чавдар Филипов от Лесотехническия университет, който посочи, че е важно да се овладее заразата в Северна България, защото ако тя се разпростре и в южната част, това може да доведе до депопулация на свинете в цялата страна.

По думите му тепърва ще се изчисляват щетите от предпазните мерки, тъй като те обхващат няколко отрасъла от икономика.

Полицаи простреляха моторист в София след гонка като от екшън филм

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button