Последни новиниСвят

Тръмп се измъкна от расисткия скандал без импийчмънт

Камарата на представителите на американския Конгрес отхвърли предложение да се задейства процедура по импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Tекстът беше представен заради неговите оскърбителни нападки срещу четири жени-конгресмени от Демократическата партия. Голямо мнозинство от 332-ма срещу 95-ма гласуваха против.

Това илюстрира разногласията по въпроса в редиците на демократите, които имат мнозинство в Камарата на представителите.

Демократическата партия е разделена по въпроса дали трябва да има опит да бъде свален Доналд Тръмп чрез процедурата по импийчмънт. По-умерените смятат, че това ще има обратен ефект, а по-радикално настроените вярват, че има достатъчно основания за свалянето на милиардера от поста.

За първи път долната камара на Конгреса беше призована да се произнесе по въпроса за задействане на процедура за отстраняване на президента, откакто Тръмп дойде на власт през 2016 г.

В неделя Тръмп изпрати Twitter съобщения за жени от опозиционната Демократическа партия, които бяха възприети като обидни и расистки. Президентът им предложи „да се върнат“ и „да помогнат да се поправят напълно разрушените и престъпни места, откъдето са дошли“.

Тръмп обаче не уточни кой има предвид, но, както отбелязва телевизията NBC, очевидно е въпрос за няколко жени от Камарата на представителите, които принадлежат към прогресивното крило на Демократическата партия. Освен Илхан Омар, която се премества в САЩ от Сомалия на 12-годишна възраст, те включват Рашида Тлайб, Александрия Окасио-Кортес и Аяна Прессли. Последните три са родени в Съединените щати, но Тлайб е от палестински произход, Окасио-Кортес има латиноамерикански корени, а Пресли е афроамериканка.

Основание за процедура по импийчмът беше и разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в американските президентски избори, в което има заключение, че Тръмп може да е възпрепятствал правосъдието, но първо Конгресът следва да задейства процедура по импийчмънт, за да може да има истинско разследване, неограничено от имунитета на Тръмп като държавен глава на САЩ. Това основание обаче още си остава на фаза „политическо говорене“.

Въпреки това в доклада на Мълър се посочва, че няма доказателства за руска намеса на президентските избори през 2016 г., както и за близки отношение между настоящия държавен глава на САЩ и представители на Руската федерация.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Тръмп в центъра на нов расистки скандал

Подобни статии

Back to top button