You are currently viewing ЦИК очаква проблеми с гласуването на хората под карантина
снимка: Архив

ЦИК очаква проблеми с гласуването на хората под карантина

Затруднена е организацията на гласуването за лицата под карантина, тъй като те се увеличават непрекъснато. Това стана ясно по време на редовния брифинг на ЦИК за подготовката на изборите у нас.

 

„Дано да може да покрием всички изисквания на карантинирани и изолирани. За карантинираните е много по-тежка ситуацията в сравнение с изборите през юли“, обясни говорителят на комисията Цветозар Томов.

 

На пресконференцията беше коментирано и решението на ВАС, с което беше отменено броенето на разписките от машините на изборите. Това обаче все още не е обсъдено от членовете на ЦИК.

 

„Днес беше отменено решението на ЦИК за методически указания за изборите в страната за броенето на контролните разписки, но това не означава, че самото решение не е в сила за останалите му части. Методически указания за страната има“, допълни Томов.

 

И каза още:

 

„Независимо от различните мнения в ЦИК, никой не е искал да има броене с цел манипулация на вота. Говорителите не сме от хората, които подкрепяме броенето. Нашите опасения са от опашките, спомняте си зала „Арена Армеец“ през 2015 г.“, допълни Томов.

 

Всички допълнително закупени 1600 устройства са доставени в склада с машините и ще бъдат използвани за изборите, заяви Росица Матева.

 

„В демо-версиите на машините бюлетините не съответстват на действителния брой кандидати и за двата броя избори. Вече постъпи оплакване от една партия. Тези демо-версии бяха изготвени преди да приключи регистрацията за тези избори. Ние не знаехме колко партии ще се регистрират, за да направим демо-версията с конкретния брой. Демо-версията е да покажем начина на гласуване – брой страници и т.н. Снощи взехме решение и изпратихме писмо на „Сиела норма“ с въпрос за колко време може да изготвят нова демо-версия. Не е важно да има всички номера, важно е да се покаже на избирателите как да ги открият“, обясни Росица Матева.

 

Софтуерът на машините вече е предаден на ЦИК. Изискахме становища във връзка с авторските права на софтуера, допълни Матева.

 

Относно въпроса за контролни проверки, които ЦИК може да направи, Томов съобщи, че няма ограничение.

 

Дори да няма методически указания за гласуване извън страната, обучения ще има на база на указанията в страната. Днес изтича срокът за тези секции извън страната – имаме само един отказ, за секцията в Хонконг, обясни Томов относно гласуването в чужбина.

 


 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК