BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Тревога за цунамита в Япония след тежко земетресение 7,6 по скалата на Рихтер (ВИДЕО)

Цунамита удрят Япония след като държавата бе разтресена от тежко земетресение, което бе отчетено с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер. Земетресението причини сериозни щети, а веднага след него бе обявена тревога и жителите бяха евакуирани, тъй-като имаше опасност от цунами.

Малко след земетресенията, крайбрежните градчета бяха ударени от цунамита с височина 5-6 метра. Повечето граждани бяха евакуирани, но още се чака информация за жертви на бедствието. Тъй-като е имало около 12 труса навътре в морето, още не е ясно до кога ще продължат цунамитата. 

Източна Русия, Южна и Северна Корея също са под тревога от потенциални цунамита, макар все още да няма евакуирани градове. 

Макар някои сгради да имат щети от земетресението, Япония има опит с подобни бедствия и щетите бързо са поправени или изчистени. Хората са били евакуирани светкавично към близки училища и общински сгради, а жителите на градчета по бреговете са отишли към по-високи градове, за да се предпазят от цунамита. 

Най-голямото земетресение в Япония е било през 2011 година, когато е имало трусове с магнитуд 9 до 9,1 по Рихтер. То се е случило по време на снеговалежи и е предизвикало гигантски цунамита с височина до 40 метра, които са стигнали до 10 км навътре по бреговете. Жертвите от земетресението са били около 20,000, а стотици хиляди са загубили домовете си. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Лавтия ще депортира над 1200 руски граждани, общата цел е да се изгонят поне 6000

Подобни статии

Back to top button