БългарияНа Фокус

Цветанов официално аут от ГЕРБ, Борисов: Няма милост

Националното събрание на ГЕРБ се събра на заседание днес и гласува оставката на Цветан Цветанов. От близо 1200 присъстващи делегати едва 10 гласуваха „против“, а 11 се въздържаха. Така бившият втори човек в ГЕРБ вече официално не е зам.-председател на основната управляваща партия. 

Цветанов беше принуден да подаде оставка от вкички висши постове заради Апартаментгейт, който разкри, че си е купил луксозно жилище с ВИП-асансьор на занижени цени.

След гласуването Борисов заяви от трибуната пред делегатите на партийния конгрес:

„Да не я коментираме тази тема повече – достатъчно е болезнена. Може би за ме не е най-труден ден, но това е животът. Цветанов си остава партиен член, ще си в първичната там партийна организация. Ключовата дума е справедливост. Можех да кажа след евроизборите: народът ни прости. И представяте ли си колко би било забавно да кажа: оттеглям точката за Цветанов, той остава, няма да си дава оставка – каквото направиха в БСП? Просто искам да видите разликата в партиите, защото нашето е отговорно решение и надали всеки, който е вдигнал ръката си за освобождаването на Цветанов от постовете, му е било лесно и добре след толкова много години съвместна работа. Но животът е много динамичен, всичко се променя и от нас се очаква да се променим също. Който може, разбира се, който не може – времето го изхвърля“, обърна се Борисов към съпартийците си, намеквайки за лидера на БСП Корнелия Нинова, която след загубавата на евроизборите подаде оставка, но на конгреса на левицата я оттегли.

Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че няма да има милост за никого в партията, който нарушава правилата и законите. Освен това бе потвърдено, че ще бъде създадена етична комисия в ГЕРБ, която ще следи не само дали лицата на водещи публични длъжности спазват законите, но и за тяхното поведение. 

Борисов благодари на Цветанов за лоялността и изрази убеденост, че и за напред ще бъде такъв.

„Очакваше се много голям драматизъм. ГЕРБ показа, че е дисциплинирана партия и не заради това, че някой е наредил, а защото самите ние осъзнаваме какво изисква обществото и с нашите промени продължаваме, след като спечелихме изборите. Няма да има милост за никого, защото иначе партията няма да я има. Ние дадохме справедливост на хората, затова сега трябва да бъдем същите“, каза още Борисов.

След което премина към традиционните похвали за управлението.

„В частта на направеното ние нямаме конкуренция. Преди 10 години беше достатъчно да кажеш, че ще направиш „Витошка“ пешеходна, че ще направиш естакади из София, че ще по „Струма“ ще ходят на море и ще се връщат да си вечерят вкъщи. В битката с контрабандата на цигари в България стана световно име как да се прави. БВП на страната нарасна и тази година ще отидем на 116 – 120 млрд. Затова си позволяваме да вдигаме и доходите – учителски заплати, отбрана. Това вече в факт. С Григор Димитров си говорих. Казва ми: „Ходих си до Хасково. Толкова промени има в тая държава“, изреди Борисов, като подчерта, че сивата икономика изсветлява.

Той съобщи, че предлага Изпълнителната комисия да се събере и да вземе решение за увелечение на членския внос в партията заради намаляването на държавната субдсиия от 11 на 1 лев на глас.

Самият Цветан Цветанов коментира пред журналисти по-късно:

„Аз съм лоялен човек и винаги ценя хората, с които съм работил“.

На въпрос дали в последния месец е провеждал разговори с премиера, той отговори:

„Да, чували сме се. Няма нищо неизяснено. Има просто заявление, което аз съм си депозирал и трябваше да се насрочи Национално събрание, за да може да се гласуват всички оставки. Да се направят всички промени в Устава, в организационната част, в която няма да участвам, няма да отговарям за предизборните щабове и няма да участвам в тях. Мисля, че когато отминат съответните избори, може да се сравнява“.

Запитан дали е бил „сготвен“, Цветанов отвъра:

„Дайте да не си говорим за сготвен или не. Важното е, че всичко мина доста по-цивилизовано, отколкото някои са очаквали и трябва да ви кажа, че аз съм лоялен човек и винаги ценя хората, с които съм работил. Тук в залата имам много приятели и им благодаря за всичко, което са направили“.

По повод това как ще работи за ГЕРБ като редови член, той каза:

„Аз вече работя от 17-ти, но в ГЕРБ и не за ГЕРБ. За ГЕРБ може да работи всеки един член и симпатизант, и всеки един, който иска да гласува“.

Накрая Цветанов разкри, че има интерес към НПО сектора.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button