Любопитно

Турчинът, който за 24 години засади милиони фиданки и създаде гора върху пуста земя

Мъж на име Хикмет Кая доказва, че добрите намерения и упоритата работа могат да се възнаградят богато. Пенсионираният турски шеф на горско стопанство позира гордо пред безплодната земя, която през годините той и екипът му са превърнали в буйна гора. Той започва кариерата си в град Синоп през 1978 г. и докато се пенсионира 19 години по-късно, наследството му продължава да расте – буквално.

Работейки заедно със своя екип и група селяни, те засаждат над 30 000 000 фиданки по време на службата си. Дълго след пенсионирането му тези дървета продължават да растат и днес тази безплодна стъпаловидна земя е претърпяла невероятна трансформация.

Четиридесет години, след като първото дръвче, той се завръща в сега тучната земя със снимка на някога безплодната среда, подчертавайки каква огромна разлика има в пейзажа. Излишно е да казвам, че мъжът признава, че е много доволен от резултатите.

Това е прекрасен пример за останалата част от страната. Според Global Forest Watch , в Турция се наблюдава намаление на дървесната покривка с 5,4% от 2000 г. насам. Обезлесяването е основната причина за голяма част от това явление, така че примерът, който той дава е от особено значение за младите хора.

Борбата с обезлесяването често се свежда до промени в правителствените политики. Все пак това не е попречило на хората да вземат нещата в свои ръце и да предприемат действия. От Индия през Гана и Китай , хората се заемат с каузата и засаждат дървета, за да направят разликата.

България също се присъединява към кампанията на Европейската комисия за засаждане на 3 милиарда дървета до 2030 г. в рамките на ЕС. Ще се организира засаждането не само в горски територии, а покрай пътища, в градовете и крайградските райони, както и в територии, които са земеделски.
Гора
В България се засаждат около 4 млн. дървета годишно, но идеята е този брой да се увеличи значително. Вече се водят разговори с държавните горски предприятия за осигуряването на посадъчен материал, осигурено е и финансиране за началото на кампанията.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Бедстваща сърничка със счупен крак, беше спасена от столичната “Аварийна помощ и превенция”

Подобни статии

Back to top button