На ФокусПоследни новиниСвят

Турция прекрати всякаква търговия с Израел заради събитията в Палестина

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му е била принудена да прекрати търговските отношения с Израел и е спряла търговския оборот, чийто обем достигна 9,5 милиарда долара.

„Събитията, които се развиха между Израел и Палестина, са неприемливи. Израел уби 40-45 хиляди палестинци. За нас като мюсюлмани беше невъзможно просто да наблюдаваме. Бяхме принудени да предприемем действия и направихме необходимата стъпка. Имахме търговски оборот от 9,5 милиарда долара, сега го спряхме“, каза Ердоган пред журналисти в Истанбул. Речта беше излъчена в акаунта на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието в социалната мрежа X.

Турция изнася основно стомана, пластмаса, превозни средства, електротехника, а Израел горива. Търговията беше частично спряна през април, когато турски самолети не бяха допуснати да доставят помощ за Газа.

„Като не допуска на пристанищата да се извършва внос и износ на стоки от Израел Ердоган нарушава редица споразумения. Точно така се държат диктаторите – не ги е грижа за интересите на народа, на бизнеса, не ги е грижа за международните търговски споразумения“, заяви Израел Кац, министър на външните работи на Израел.

Отношенията между двете държави винаги са били на приливи и отливи – през 1949 година Турция става първата мюсюлманска държава, която признава Израел.

През 2010 година обаче късат дипломатическите си отношения заради смъртта на 10 пропалестински активисти, убити от израелските сили. Шест години по-късно отново подновяват връзки, но само след две години взаимно гонят посланиците си.

От началото на войната между Израел и Хамас турският президент Ердоган е сред най-яростните критици на действията на Нетаняху, сравни го с Хитлер и Сталин и го нарече „касапинът от Газа“.

Подобни статии

Back to top button