БългарияНа ФокусПоследни новини

Вълчев: Събраните приходи по бюджета изостават с над 5%

МФ публикува отчетът за изпълнението на държавния бюджет за първите три месеца на 2024 г. Месеците, през които финансов министър беше Асен Василев.

Данните са повече от притеснителни. Събраните приходи по държавния бюджет са едва 19,4% от годишния план, а трябва да са 25%. Толкова средно се е събирало за първите три месеца през предходните години. Такъв трябва и да е процентът, за да няма неизпълнение в края на годината. Дори в КОВИД-ната 2020 г. изпълнението за първите 3 месеца е било по-високо – 22,4 процента. Това написа във Фейсбук Красимир Вълчев.

Аналогична е ситуацията с приходите от ДДС. Изпълнението на годишния план е едва 21,5 процента. Средногодишно през първите три месеца предходни години са се събирали 27% (всяко година януари месец приходите от ДДС са по-високи, заради по-високо потребление през декември).

Приходите от акцизи намаляват а 11% спрямо същия период на миналата година, въпреки по-високата данъчна база.

Това е най-ниската отчетена събираемостта, откакто имаме публикувана бюджетна статистика.

В номинална стойност това са 2,4 млрд. лева по-малко приходи. Само за три месеца.

Едно такова неизпълнение е малко вероятно да се компенсира през следващите месеци. Нещо повече виждаме, че неизпълнението се е задълбочило спрямо края на февруари.

Това означава, че ако искаме да задържим дефицит от 3 на сто, трябва да се режат разходите на системите и на общините. И то с голяма ножица. И тъй като текущи постоянни разходи трудно се режат, ще трябва за поредна година ще се орежат инвестициите. Инвестициите, които по данни на НСИ през последните 3 години като процент от БВП са най-ниското си ниво от началото на века. Т.е. още повече ще подкопаем потенциала си развитие през следващите години. След като вече бяха намалени като процент от БВП разходите за образование, здравеопазване, култура, наука. След като беше увеличен дълга, декапитализирана енергетиката и изхарчени заделените средства за магистрала Хемус. Това е наследството на Асен Василев като финансов министър. Това е ефектът на контрабандата. Ако служебният министър на финансите не изрази отношение по изнесените данни, рискува да сподели отговорността за свръхдефицита и неизпълнението на бюджета, пише още Вълчев.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Бърд: Документите на всички фондации, в които е участвал Кирил Петков са с фалшифициран подпис

Подобни статии

Back to top button