BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Унгария обмисля вето за новите санкции на ЕС за руски газ

Новите опити на Европейския съюз да наложи санкции върху газовия сектор на Русия отново срещна пречка в лицето на Унгария, съобщава европейското издание Политико.

Унгария е изразила критика за новите предложения в първите разговори между посланиците миналата седмица, като засега отказват да заявят, че ще блокират напълно предложението, но са изразили сериозни притеснения. Водещи дипломати от Унгария са заявили, че ще блокират всякакви решения, които вдигат цените на енергията в Европа, пишат още от Политико.

Санкциите предвиждат да предотвратят държави от ЕС да изнасят наново внесен руски втечнен газ, което би попречило на Москва да събира сериозните печалби от тази дейност, която заобикаля санкциите. Въпреки това, те не биха спряли закупуването на руски газ директно, но има шанс да засегнат бизнесът на износ в Унгария.

Още няколко държави, сред които Франция, Германия, Италия и Испания са поискали допълнителна техническа информация, за да се изясни как това ще засегне енергийния пазар. Според анонимни източници на Политика, те са притеснени за енергийния сектор и се притесняват, че това може да дестабилизира пазарите. 

Европейската комисия призова да се санкционира сектора с втечнен газ, тъй-като той представлява сериозна част от печалбите на Москва, с които финансира войната в Украйна. Засега от Брюксел странят от санкционирането на газта, тъй-като цените на енергията продължават да се вдигат и някои държави, сред които Франция, Испания и Белгия, разчитат на голям брой внос на втечнен газ от Русия, който след това изнасят повторно в други държави, сред които Германия и Италия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

САЩ: Замяната на Шойгу показва отчаяние

Подобни статии

Back to top button