БългарияНа ФокусПоследни новини

Управляващото мнозинство отне председателството на „Възраждане“ в Комисията за контрол над службите

На извънредно заседание на парламентарната комисия по правни въпроси беше отнет председателският пост на „Възраждане“ в Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

Внесеният от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и ген. Атанас Атанасова Проект на решение за промени на Правилника за дейността на Народното събрание предлага ротационният принцип за председателстване на комисията да отпадне, тъй като комисията не провеждала редовно своите заседания, не внасяла доклади по отчети и законопроекти.

Предложението беше прието с 11 гласа „за“, шестима гласуваха „против“ и нито един „въздържал се“.

По време на обсъждането Бойко Рашков от ПГ на ПП-ДБ подчерта, че в комисията има правила, които се спазват. „Парламентът с лъжи не трябва да се занимава. Ротацията на председателството води до честа смяна на приоритетите – няма такова нещо. Какво значи честна смяна на приоритетите? Кой спуска приоритетите и кой ги изпълнява? Аз няма да гласувам по тези причини, тъй като проектът няма мотиви. Няма да подкрепя този проект“, заяви той.

Петър Петров от „Възраждане“ отбеляза, че това е „експресно внесено проекторешение“. „По отношение на двата предложени варианта ние считаме, че те са порочни. Освен липсата на мотиви в решението, следва да посочим и нарушението на сроковете. На всички е ясно, че правна комисия днес ще вземе решение и утре ще бъде внесено в зала. Именно избягването на сроковете, целят да скрият истинските мотиви на вносителите“, каза той. По думите на депутата от „Възраждане“ вносителите целят една политическа, антивъзраждане лустрация, при която офицер от резерва на българската армия да бъде отстранен от сглобката. „Няма да подкрепим нито един от двата варианта, предложени от вносителите“, обяви Петров.

Цвета Рангелова от ПГ на „Възраждане“ попита как се нарича документ с невярно съдържание, обръщайки се към юристите в комисията. „Притеснявате се за вас от това, че г-н Дренчев ще огласи тази комисия“, добави тя.

Николай Дренчев от своя страна каза, че Комисията за контрол над службите за сигурност е една от най-мълчаливите комисии, които основно работят при закрити заседания.

„В комисията има мнозинство управляващата сглобка, тя се състои от 11 членове от управляващото мнозинство и петима от опозицията“, допълни той.

Дренчев нарече и абсолютно нелепи твърденията на Пеевски, че „Възраждане“ е проруска партия.

Bulletin.bg припомня, че миналата седмица председателят на парламента Росен Желязков обяви, че Николай Дренчев от „Възраждане“ ще председателства комисията. Още в петък сутринта, обаче, лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски поиска председателството на „Възраждане“ да бъде отнето с мотива, че е застрашена националната сигурност, и определи „Възраждане“ като проруска партия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Костадин Костадинов: Предстои ни сваляне на това правителство и съставяне на ново мнозинство

Подобни статии

Back to top button