БългарияНа ФокусПоследни новини

Вътрешният министър Калин Стоянов: Не става въпрос за напрежение на расова основа

Вече има задържани и за двата случая, на които всички станахме свидетели чрез заснети и разпространени клипове в социалните мрежи. Установено е по безспорен начин, че не става въпрос за напрежение на расова основа. Задържани са двама чужденци – на 24 г. от Египет и на 20 г. от Сирия за нападението над двете непълнолетни момчета и момиче на бул. „Витоша“ на 6-и срещу 7-ми март. Те се познават и конфликтът е от личен характер. При втория случай във връзка с нападнатите момчета студенти от Великобритания, е задържан 16-годишен български гражданин известен на полицията за кражби и грабежи. Това заяви във Фейсбук вътрешният министър Калин Стоянов.

По думите му са предприети допълнителни мерки за гарантиране на реда в София.

„По категоричен начин заявявам, че засиленото полицейско присъствие от екипи на СДВР и Жандармерията е с цел недопускане на нови прояви на насилие, както срещу български граждани, така и срещу чужди – независимо дали са със статут на бежанци или туристи“, коментира Калин Стоянов.

Вътрешният министър допълва, че за реда в бежанските центрове (какъвто е и този в кв. „Овча купел“) се грижи частна охранителна фирма, наета от Държавната агенция за бежанците.

„Въпреки това за спокойствието на всички граждани, живеещи в районите, където са изградени такива центрове, МВР е осигурило засилено полицейско присъствие. Апелирам тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са на расова основа“, заявява още вътрешният министър Калин Стоянов.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.
За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button