БългарияНа ФокусПоследни новини

Вериги ни цакат с пари за кутийки

Търговски вериги ни цакат с цени за пластмасови кутийки за храна от топлия щанд, показа проверка на “Труд News”. От началото на годината минималната цена на пластмасовите кутии за еднократна употреба беше повишена на 25 ст., а на пластмасовите чаши на 10 ст. Търговските вериги и заведенията, които предлагат пластмасови консумативи за еднократна употреба, са задължени да предлагат на клиентите и алтернативни варианти на съдове за храни и напитки, но често не го правят. Така на клиента просто се налага да плати по-високата цена, а нищо не подпомага намаляването на отпадъците, защото няма алтернатива.

В края на 2021 г. беше приета Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. С нея от началото на 2023 г. беше въведена минимална цена на пластмасовите чашки за еднократна употреба от 5 ст., а на пластмасовите кутии за храна – 20 ст. Всяка година тези минимални цени нарастват като през 2027 г. трябва да станат поне 25 ст. за чашка и 40 ст. за кутия.

Повечето заведения вече смениха пластмасовите чашки за кафе за еднократна употреба с картонени. Но не е такава ситуацията с кутиите за храна. Минималната цена се отнася за съдове за храна като кутии, със или без капак, използвани за съхранение на храна, която e предназначена за незабавна консумация, както на място, така и за изнасяне от обекта; по принцип се консумира от съда; или е готова за консумация без по-нататъшно готвене. Такива кутии веригите използват за храната от топлия щанд, където продават например пържени картофи, кюфтета, супи и готвени ястия. Използват такива кутии и при продажбата на редица продукти на грамаж като например маслини, подправени чушки, различни салати и разядки. Проблемът е, че в много случаи не спазват наредбата и не предлагат на клиентите алтернатива – например хартиени, бамбукови или стъклени съдове.

Наредбата изисква търговците да поставят на видно място информационна табела, съдържаща информация за: единична цена на пластмасовата кутия, вредното въздействие на пластмасовите консумативи за еднократна употреба върху околната среда, както и за възможните алтернативи на пластмасовите кутии. Но такива информационни табла често липсват, а в повечето случаи търговските вериги не предлагат и алтернатива.

Към момента законодателството не позволява клиентите да носят собствени съдове, в които да слагат храната. Но търговците са длъжни да предложат алтернативни варианти на пластмасовите кутии и чаши. Именно това е целта на наредбата – с вдигането на минималната цена на пластмасовите кутии и с предлагането на алтернативен вариант клиентите постепенно да намалят употребата им. На места поне част от предлаганата храна поставят в хартиени пликове, например кюфтетата и надениците, а в кутии слагат супите и ориза. В редица заведения, които предлагат храна за вкъщи, са сменили материала на предлаганите кутии – те не са от пластмаса и клиентът не плаща нищо допълнително. Но все още има големи търговски вериги, в които за предлаганата храна няма никакви алтернативи. При липса на алтернатива единственият резултат за клиента е да плаща по-висока цена за кутиите без да има никакъв положителен ефект за природата. Наредбата действа от повече от година, а все още никой контролен орган в държавата не е успял да принуди всички търговци да спазват правилата.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Петър Величков: Касабов да изпълни задължението си по закон, следващата стъпка е да сезирам Прокуратурата

Подобни статии

Back to top button