Последни новиниСвят

Високо напрежение между Русия и Южна Корея

Военни от Южна Корея са дали предупредителни изстрели срещу руски военни самолети, навлезли в южнокорейското въздушно пространство, обявиха от Министерството на отбраната в Сеул, цитирано от БТА.

За първи път руски военни самолети нарушават южнокорейското въздушно пространство, заявил служител от министерството.

От ведомството посочват, че няколко руски военни самолета са нарушили въздушното пространство на Южна Корея над морето до източния й бряг. В отговор южнокорейски изтребители излетели и дали предупредителни изстрели. Министерството добавя, че китайски военни самолети също навлезли в южнокорейската въздушна зона за идентификация. 

От своя страна руското министерство на отбраната отрече негови стратегически бомбардировачи да са нарушавали южнокорейското въздушно пространство и отправи на свой ред обвинение, че военни самолети на Сеул са извършили опасни маневри, застрашили руските летателни машини, съобщава БТА.

Според ведомството самолетите са летели над „неутрални води“ в акваторията на Японско море.
Южнокорейските самолети са дали 360 предупредителни изстрела по руските самолети, съобщи агенция „Йонхап“, позовавайки се на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на Южна Корея.

Никакъв „предупредителен огън“ не е имало от страна на южнокорейските изтребители.

„Ако руските пилоти бяха почувствали заплаха за сигурността, щеше да последва отговор“, каза руското министерство.

Министерството също така отбеляза, че южнокорейците нееднократно са се опитвали да възпрепятстват руски самолети, позовавайки се на произволно установена от тяхна страна опознавателна зона за противовъздушна отбрана. То обаче поясни, че подобна зона не е предвидена в международното право и следователно не се признава от Русия. 

Инцидентът стана в района на островите Токто (Такешима), разположени източно от южната част на Корейския полуостров и кото са предмет на спор между Япония и Южна Корея.

Южнокорейският съветник по националната сигурност Чун Юи-йон е изпратил оплакване до секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и е поискал съветът да разгледа случая и да предприеме подходящи действия. От президентската канцелария в Сеул заявиха, че се отнасят много сериозно към тази ситуация и ако тя се повтори, ще бъдат предприети „още по-решителни действия“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button