Любопитно

Внимавайте с кой крак стъпвате на петък 13-ти и още за фаталния ден

За мнозина петък 13-ти е считан за фатална дата. Но откъде тръгва лошата му слава и защо всичко толкова се страхуват от поредния ден в годината? Това и някои от най-абсурдните суеверия, свързани с тази дата ще ви разкажем тук.

петък 13ти

Откъде произлизат слуховете за този ден?

Първите сведения за славата на петък 13-ти идват от далечния 14-ти век. Френският крал Филип IV издава заповед да се заловят и убият всички рицари тамплиери, членове на ордена, а това става на 13 октомври, петък, 1307 година. Та оттам идвал изразът, че петък 13 като фатален.

Други източници търсят началото на суеверието на друго място. Според християните петък е черен, защото тогава е разпънат Исус Христос. 

13 в нумерологията има особен смисъл – то е просто число, с него не може да се оперира добре, нечетно е, изобщо е страшно ръбато. За разлика от божественото 12. Неслучайно 12 се среща навсякъде – 12 апостоли, 12 еврейски племена, 12 наследници на Мохамед, 12 часа, 12 месеца, 12 зодиакални знака, филмът „12 маймуни“ (може би него не биваше да го включваме). Както и да е, 13 е онова, което руши реда, добавяйки единица към свещеното, превръща подреденото и красиво 12 в скованото 13.

петък 13ти

Англоезичната култура обаче, която доминира, прави компилация между наличните фатални дни и числа и така се появява петък 13 – за първи път споменат през 1869 година от Хенри Едуардс като фатална дата.

От тогава фаталността на петък 13 придобива популярност. Дори започват да се търсят специални исторически съвпадения, за да се обясни. Например смъртта на Росини – петък 13, арестът на тамплиерите – петък 13, и т. н.

Дори съществува специален термин – параскевидекатриафобия – страх от петък 13. Терминът е събирателно от декатриафобията (страх от числото 13) и параскевифобията (страх от петък).

НАЙ-БЕЗУМНИТЕ СУЕВЕРИЯ

Страхът от датата при някои хора е прераснал в паника. Затова народният ум е родил какви ли не суеверия, които се разпространяват за този ден. Представяме ви някои от най-налудничавите.

петък 13ти

13 гости на масата – в никакъв случай!

Някои хора смятат, че ако на петък 13-и на масата седнат 13 души, нещо лошо ще се случи. Това се свързва с Тайната вечеря в Библията, на която Юда Искариотски е бил последният, тринайсти, настанен на трапезата.

Във Франция пък разказват как година след събиране, на което имало 13 гости, един от присъстващите починал. Така се родило суеверието, че никога не бива да се канят точно 13 гости, за да не бъде някой от тях преследван от проклятието.

Родените на петък 13-и имат нещастен живот

В някои краища на света смятат, че ако бебето се роди на петък 13-и, ще бъде нещастно цял живот. Най-суеверните майки са готови на всичко, за да не родят на фаталната дата.

Да счупиш огледало на петък 13-и е по-лошо, отколкото в който и да е друг ден

Да счупиш огледало на тази дата е много по-страшно, отколкото във всеки друг ден, защото във фаталния ден счупеното огледало носи не 7, а цели 13 години нещастие.

На този ден разговорите с непознати са особено опасни

Най-суеверните хора избягват непознатите на фаталната дата. Те съветват никога да не разговаряте с непознат на този ден, защото може да ви урочаса и да ви се случи нещо лошо.

Пазете се от 13

Най-добре е на този ден да не обръщате внимание на цифрите около вас, защото ако видите числото 13 някъде, това ще ви донесе много лош късмет.

Не пътувайте 

Това е едно от най-разпространите суеверия за петък 13-и. Ако тръгнете на път в този ден, лошият късмет ще ви преследва навсякъде.

Левият крак 

Ако на сутринта в петък 13-и станете от леглото и стъпите първо с левия крак на пода, очаква ви кошмарен ден.

Независимо дали вярвате във фаталността на този ден, или не, надяваме се, че сме ви накарали да се усмихвате. Внимавайте на петък 13-ти, но не позволявайте това да управлява живота ви.

Вижте как изглеждат звездите от Спасители на плажа 20 години по-късно(СНИМКИ)

Ако статията Ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още любопитни материали цъкнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button