BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Войниците на Европа напускат армията, европейските държави се борят да ги задържат

Хиляди войници напускат немската армия, докато Германия се бори да увеличи своят капацитет за отбрана. С подобен проблем се сблъсква и съседна Франция, в която Министърът на отбраната Себастиен Лекорну представи план за задържане на таланта за да поощрява хора в армията да останат на работа. Това пише европейското издание „Политико“, според което Европа се сблъсква със сериозен проблем точно когато прави планове как да устои на потенциалната руска агресия в континента.

Според Лекорну подобен проблем с напускането на войници от армията се случва във всички демократични държави в света с професионална армия. Той сподели, че по време на срещите на НАТО освен за въроажение се говори и за задържане на персонала.

Някои дърбави обсъждат въвеждането на редовна военна служба, като например Хърватия. Дания пък от своя страна смята да има редовна военна служба за жените, заедно с мъжете. Германия, която премахна службата през 2011, също започва да говори за връщането й, за да се справи със застаряването на армията. 

Един от сериозните проблеми разбира се е заплащането – при конкуренция от частния сектор, малко хора са съгласни с интензивния труд и нередовно работно време в армията. Друг, по-модерен проблем, е свързан с навлизането на работа у дома в частния сектор, която е по-атрактивна за хората със семейства отколкото дълги периоди дори извън страната, които са свързани с военната длъжност. За да се борят с този проблем, французите планират да въведат ясли и детски градини за войниците и да може семейства, които служат заедно, да бъдат прехвърляни в чужбина заедно.

Полша също концентрира своите усилия около подобрения на условията за служещите в армията, тъй-като има за цел да увеличи своят военен персонал от 95,000 през 2015 до 215,000 през тази година. Мининалната заплата в държавата е 610 евро, а минималната заплата за войник в полската армия бе увеличена до 1,150 евро.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Гутериш: Човечеството не може да преживее продължение на „Опенхаймер“

Подобни статии

Back to top button