Последни новиниСвят

Заев призна, че Северна Македония присвоявала история

Президентът на Северна Македония Зоран Заев признава нещо нечувано за предшествениците си във властта – че Скопие се е опитвало да присвоява чужда история.

“Опитът да се промени цялата наша история, да се изземе световна, балканска и друга история като наша и без да да ни е грижа как това влияе на съседите доведе до положение да бъдем скарани с всичките ни съседи и в същото време да спрат всички процеси на интеграция в ЕС и в НАТО”, казва Заев в интервю за гръцката телевизия Алфа, дадено на 20 юли т.г.

Той също заявява ясно, че народът на Северна Македония “е от славянско потекло”, което се различава от елинските корени на хората в гръцката провинция Македония.

 

Предишната официална версия на властите в Скопие беше, че съседите ни са потомци на Александър Велики, чието име неотдавна носеше и летището край столицата.

Признанието идва на фона на още едно – този път от страна на македонския президент Стево Пендаровски за това, че Гоце Делчев в българин. Припомняме, че около личността на революционера се разгоря полемика след като северномакедонските представители в съвместната междуведомствена комисия по историческите въпроси на България и Северна Македония отказаха да признаят този факт, който самият Гоце заявява.

Действията им предизвикаха гнева на лидера на воеводите и военен министър Красимир Каракачанов, който заяви, че Северна Македония използва България, за да прокарва политиките си за ЕС и НАТО и няма реално желание да бъдат изгладени спорните моменти. 

Един от основните конфликти между двете държави са историческите въпроси. С Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан преди близо две години, бяха създадени механизми, чрез които спорните въпроси да се изгладят. 

И македонският президент недоволен от изказване на Борисов

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button