Здравната система в Добрич не издържа, спряха клиничната пътека за COVID-19

Здравната система в Добрич не издържа, спряха клиничната пътека за COVID-19

На фона на безпрецендентна коронакриза в Добрич и шокираща липса на персонал в инфекциозното отделение на болницата в града, здравната система в региона е изправена пред ново изпитание. Липса на клинична пътека за коронавирус. 

 

Регионалната здравноосигурителна каса е отказала да сключи анекс с МБАЛ в Добрич за въпросната клинична пътека. Причината – Инфекциозното отделение на здравното заведение е в процес на закриване поради липсата на лекари със специалност инфекциозни болести.

 

На 12 юни здравният министър Кирил Ананиев отмени заповедта си, според която болниците, които не отговарят на Националния рамков договор, могат да приемат пациенти с коронавирус, съобщава Дир.бг.

 

В тази ситуация здравното заведение в Добрич е трябвало да подпише анекс с Регионалната здравноосигурителна каса, за да получи правото да използва клинична пътека за Covid-19. Оттам обаче са отказали, тъй като болницата в Добрич не отговаря на изискването да има поне един лекар инфекционист.

 

От първи юли тази година Инфекциозното отделение в Добрич прекрати своята дейност, след като единственият лекар напусна. В момента от коронавирусна инфекция в болницата се лекуват над 20 пациенти.

 

Само преди дни МБАЛ Добрич обяви, че е пред криза заради препълнени отделения на болни с коронавирус и призова Областния щаб да затегне мерките.

 

Поиска и помощ от лекари, 17 са пациентите, настанени за лечение в Covid-сектора на МБАЛ в Добрич.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК