BulletinПоследни новиниСвят

Зеленски и Фон дер Лайен обсъдиха помощта на ЕС за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен преди срещите в Брюксел тази седмица, които са ключови за бъдещата помощ за Киев, както и присъединяването на страната към ЕС.

На 14-15 декември ЕС трябва да гласува бюджета на блока, който включва 50 милиарда евро финансова помощ за Украйна и началото на преговори за членство.

„Разчитаме на положително решение относно отпускането на 50 милиарда евро и началото на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС“, каза Зеленски.

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че ще блокира и двете решения.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Унгария многократно възпрепятства подкрепата на ЕС за Киев, противопоставя се на санкциите срещу Русия и заплашва да осуети стремежите на Киев Украйна към ЕС.

Орбан отказа да предостави военна помощ на Украйна и заяви, че контранастъплението на Киев е обречено на провал.

Унгарският лидер е въвлечен в дългогодишен спор с Брюксел, който задържа 22 милиарда евро, отпуснати за икономическото развитие на Унгария поради опасения от проблеми с върховенството на закона.

Според източници на „Гардиън“ Европейската комисия е решила да отпусне 10,7 милиарда долара, след като Будапеща е завършила необходимите съдебни реформи. Останалите средства най-вероятно ще останат блокирани поради липса на изпълнение на други критерии за върховенство на закона.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Русия засилва настъплението, Украйна стабилизира позициите си

Подобни статии

Back to top button