BulletinБългарияНа Фокус

Експерт: ГМО убива пчелите, оттам директно трови и нас

„Пчелите посещават основно ентомофилните растения, част от които са именно ГМО-то, каквато е рапицата и слънчогледа. Гените на генномодифицираните рапица и царевица ще постъпят у пчелите най-вече чрез прашеца, ще попаднат и в пчелните продукти, и отражение върху човешкото здраве не е възможно да няма“, Това заяви за БГНЕС Илия Цонев, пчелар и член на Националната научна асоциация по пчеларство.

„Пчелите са най-потърпевши, защото те директно контактуват с ГМО, малки са по размер и лесно им се отразяват промените. Едва ли е радостна перспективата, пред която биха се изправили те“, добави експертът.

Екип на БГНЕС разговаря и с адвокат Мариана Христова от „България-свободна от ГМО“. „Пчелите ще бъдат особено засегнати, ако бъдат облекчени действащите ограничения върху вноса, отглеждането и преработката на генетично модифицираните култури. „Един път с това, че те опрашват растенията, разнасят заразата и заразяват всички околни полета, което е около това с ГМО, а от друга страна, това влияе на тяхното здраве, защото те измират“, обясни Мариана Христова.

Тя коментира и че регламентът на ЕК за облекчаване на действащите ограничения върху генетично модифицираните култури в страните от ЕС имат и икономически негативни последици. „От икономическа гледна точка ако бъде приет регламента на ЕК в ЕС да има облекчаване на действащите ограничения върху генетично модифицираните култури, то най-много ще бъдат засегнати секторите животновъдство и зърнопроизводство, защото традиционно нашето зърнопроизводство и нашите животни се изнасят в страни, които имат строги изисквания за това животните да не са хранени с ГМО фуражи, както и зърното да не е ГМО“, смята Христова.

Тя коментира, че ако регламентът влезе в сила и новите ГМО не бъдат етикетирани, ние няма да можем да докажем, че нашата продукция не е ГМО. „От там нататък цените на българската продукция ще паднат драстично и ние ще загубим традиционни пазари. Влиянието върху здравето на хората никога дори не е и изследвано“, подчерта Мариана Христова.

Тя призова на 14-ти декември в ЕС нашият министър на околната среда и води да не гласува „въздържал се“, а да бъде категорично против въвеждането на новия регламент, а освен него и държавната ни власт да бъде против. „Искаме държавната политика за рестрикция, контрол и опазване на човешкото здраве, да продължи“, категорична е Христова.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Русия засилва настъплението, Украйна стабилизира позициите си

Подобни статии

Back to top button