На ФокусПоследни новиниСвят

Зеленски на посещение във Великобритания да търси военна подкрепа

 Великобритания обяви редица нови санкции срещу „руските военни сили и кремълския елит“ по време на посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски. Основният пакет санкции е наложен на шест организации, които предоставят военно оборудване, включително дронове, за руската инвазия в Украйна.

В пакета санкции участват и осем физически и едно юридическо лице, свързани с финансови мрежи, които помагат за „поддържане на богатството и властта сред елита на Кремъл“

Санкциите се обявяват на фона на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Великобритания днес. Президентът изненада хората като пристигна във Великобритания за да иска още оръжия и военна помощ за Украйна. Зеленски се срещна с премиера Риши Сунак и предстои да се срещне с кралят Чарлз, след което ще посети украинските войници, които се обучават от Великобритания. 

„Украйна показа на Путин, че няма да се пречупи под неговата тиранична инвазия. Той отвърна, като нанесе безразборни удари по цивилни райони и критична инфраструктура в цялата страна. „Не можем да му позволим да успее. Трябва да увеличим нашата подкрепа“, пише в изявление на външния министър Джеймс Клевърли.

Великобритания е сред най-активните опоненти на режима в Русия и досега е санкционирала над 1300 руски физически и юридически лица през изминалата година. Риши Сунак обяви, че Великобритания ще разшири обучаването на украински пилоти и войници и обеща дългосрочна инвестиция в украинската армия. 

Великобритания ще обучава украински пилоти със стандартните за НАТО изтребители, което е първата официална стъпка да се тренират пилоти за Украйна на западни самолети. Въпреки това, няма официално изявление за изтребителите, които Зеленски иска да бъдат изпратени. Великобритания все още смята, че не е правилно да се изпращат изтребители. 

Подобни статии

Back to top button