На ФокусПоследни новиниСвят

Зеленски: Русия си „играе“ с живота на украински военнопленници

Украинският президент Володимир Зеленски каза в сряда, че Русия си „играе с живота на украинските затворници“, след като Москва обвини Киев, че е свалил военен самолет, превозващ десетки украински пленени войници. Москва каза, че 74 души са загинали – 65 от тях украински военнопленници, транспортирани за планиран обмен – когато по-рано в сряда военнотранспортен самолет бе свален в западната част на Белгородска област близо до границата с Украйна.

„Очевидно е, че руснаците си играят с живота на украинските затворници, с чувствата на техните роднини и с емоциите на нашето общество“, каза Зеленски във вечерно обръщение по повод инцидента. Той не потвърди, нито отрече твърденията на Русия, но каза, че денят е бил „много труден“. „Трябва да установим всички ясни факти. Доколкото е възможно, като се има предвид, че свалянето на самолета е станало на руска територия, която е извън нашия контрол“, каза той във видео, публикувано в социалните мрежи. Той също така призова за международно разследване.

Русия веднага обвини Украйна за инцидента, като го нарече „терористичен акт“.

В поредица от внимателно формулирани изявления различни военни служи в Киев потвърдиха, че е планирана размяна на затворници и казаха, че Русия е отговорна за защитата на украинските военнопленници. Същевременно Украйна обеща да продължи атаките срещу руски военни съоръжения и самолети в Белгородска област.

Но Киев все още не е казал дали украински военнопленници са били убити при катастрофата или самолетът е бил свален от украински оръжия. Зеленски каза, че е инструктирал различни държавни агенции да разследват катастрофата. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Турският парламент ратифицира членството на Швеция в НАТО

Подобни статии

Back to top button