BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Зеленски: САЩ трябва да премахнати ограниченията за използване на американски оръжия

„САЩ трябва да позволят на украинските сили да използват американски оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия и окупирания Крим“.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в обръщение в Института “Роналд Рейгън” във Вашингтон, съобщи „Киев Индипендънт“.

Зеленски направи изказването си в рамките на тридневната конференция на върха на НАТО във Вашингтон, посветена на 75-годишнината на алианса и до голяма степен на войната на Русия срещу Украйна.

“Представете си колко много можем да постигнем, когато всички ограничения бъдат премахнати”, каза украинският президент.

Политиката на САЩ в момента не позволява на украинските войски да използват далекобойни ракети ATACMS и други оръжия от САЩ за нанасяне на удари по цели дълбоко в руската територия.

Когато през май Русия започна засилената си офанзива срещу Харковска област, САЩ дадоха временно разрешение на Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари по руски цели в близост до границата на региона.

Зеленски похвали това решение в речта си, като заяви, че то е позволило на украинските сили да отблъснат руската офанзива и да защитят по-добре градовете в Харковска област от непрестанните въздушни атаки.

“По същия начин сега можем да защитим нашите градове от руските управляеми бомби, ако американското ръководство направи крачка напред и ни позволи да унищожаваме руските военни самолети в техните бази”, каза той.

Украинският лидер заяви, че подобно решение ще доведе до “незабавен резултат”.

Той каза още, че ударите на далечни разстояния с американски оръжия биха могли да ускорят контранастъплението на Украйна в окупираните от Русия територии.

“И ние можем значително да ограничим действията на Русия в Южна Украйна и да изтласкаме окупатора оттам, ако американското ръководство ни помогне с необходимите възможности за нанасяне на дълбоки удари по руската армия и логистика в нашия украински Крим”, каза Зеленски.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Ердоган: НАТО не бива да става страна в конфликта в Украйна

Подобни статии

Back to top button