BulletinНа ФокусСвят

Зеленски: в света няма достатъчно производство на оръжия за Украйна

В света няма достатъчно производство, което да задоволи нуждите на Украйна от снаряди и оръжия, заяви нейният президент Володимир Зеленски в речта на Световния икономически форум в Давос. Извадки от речта му бяха разпространени от украинската агенция УНИАН.

Президентът обясни обема на използване от Украйна на снаряди за артилерийски установки с калибър 155 mm. Според него в целия свят производството на всички компании, които днес правят артилерийски снаряди от 155 калибър, не е в състояние да осигури достатъчно количество артилерия за войната в Украйна.

„Нямаме достатъчно от всичко. Не казвам, че ни дават всичко. Едни (оръжия) се дават или продават. Различно е. Искам да ви кажа за обема: в света днес няма достатъчно обем производство, например, както казах, артилерия, която ще бъде достатъчна на украинската армия да издържи войната с руската армия“, подчерта Зеленски.

Той обясни и защо Русия получава снаряди от Северна Корея. „Те имат малко производство? Не, недостатъчно собствено производство. Недостатъчно. И затова се оглеждат по света. Има голям дефицит“, каза Зеленски. Според него светът като цяло не е готов за пълномащабна война.

В същото време президентът отбеляза, че Украйна е започнала да произвежда и е възобновила производството на съветски боеприпаси с калибър 122 и 125 мм.

„Това достатъчно ли е? Не! Никак, по същите причини, поради които артилерията 155-и калибър не е достатъчна“, добави държавният глава. Той обясни какво е необходимо, за да започне производство на артилерия 155 калибър. „За да направите това, трябва да имате лиценз. От кого? Една от страните от НАТО, която има този лиценз. Украйна нямаше такъв. Ние прокарваме този процес от дълго време. Прокарахме го. И днес ние започваме да произвеждаме такъв снаряд“, каза Зеленски, цитиран от УНИАН.

Той също така добави, че 1 милион дронове, които планира да произведе тази година, няма да са достатъчни за Украйна. „Когато говорим за вътрешни ракети, това е същото. Когато говорим за вътрешни системи за електронна война, това е същото.

Когато говорим за системи за противовъздушна отбрана, извинете ме, трябва да се поклоня пред онези производители, които направиха Patriot „Няма днес такава система в света, че да може да се бори с всяка ракета, от конвенционална до балистична, с всеки удар на Руската федерация“, добави Зеленски.

Той каза, че изпитанието на „патриотите“ в полевото обучение „е нищо в сравнение с това, което се случи в Украйна по време на войната“. Държавният глава подчерта, че американските зенитно-ракетни системи „Пейтриът“ са най-мощните системи за противовъздушна отбрана в света. „И руснаците са шокирани и ще ви кажа честно, че нашите партньори са шокирани, че тази система наистина работи толкова добре. И сега се питаме един друг: защо Украйна не произвежда? Имаме споразумения. Ще го направим, когато получим лицензи, когато получим (разрешение) за съвместно производство и така нататък“, каза Зеленски.

УНИАН добави и мнението му, че днес резервите от такива системи в света не са достатъчни, за да се прехвърлят повече на Украйна за нейната защита.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Русия отхвърли възможността за мирен план за Украйна без нейно участие

Подобни статии

Back to top button