BulletinНа ФокусСвят

Байдън предупреждава републиканците за Украйна

Президентът Джо Байдън предупреди републиканците, че блокирането на жизненоважна американска военна помощ за Украйна заплашва „свободния свят“, тъй като разговорите с лидерите на Конгреса в Белия дом не успяха да доведат до пробив.

Помощта на САЩ за Украйна пресъхна, тъй като републиканците отказаха да одобрят искането на Байдън за 60 милиарда долара за Киев, докато демократът не се подчини на исканията им за мерки за ограничаване на миграцията през границата с Мексико. Ожесточената двупартийна битка се засили от наближаващите президентски избори в САЩ през ноември и предизвика дълбока загриженост сред западните съюзници, които се опасяват, че това може да навреди на борбата на Киев срещу руската инвазия.

Байдън каза на гостуващите лидери на Камарата на представителите и Сената, че продължилото месеци безпокойство „застрашава националната сигурност на Съединените щати, алианса НАТО и останалия свободен свят“, каза Белият дом. „Президентът призова Конгреса бързо да осигури допълнително финансиране в подкрепа на Украйна и да изпрати силен сигнал за решителност на САЩ. Президентът също даде да се разбере, че трябва да действаме сега, за да се справим с предизвикателствата на границата“.

Майк Джонсън, лидерът на Камарата на представителите, в която Републиканската партия има мнозинство, каза, че това е била „продуктивна среща“, но настоя, че Байдън трябва да направи повече по отношение на миграцията. „Трябва да настояваме границата да бъде основен приоритет. Мисля, че имаме някакъв консенсус около тази маса“, каза той пред репортери пред Западното крило след срещата.

Лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза, че има „широко съгласие в залата“, че двете партии трябва да намерят двупартийно решение. „Самият президент каза отново и отново, че е готов да продължи напред по границата“, каза Шумер пред репортери.

Шумър и републиканският му колега Мич Макконъл посочиха, че гласуването на помощта за Украйна, заедно с промените в имиграционната политика, е нарастваща възможност, съобщиха американски медии.

Началникът на президентския кабинет Джеф Зиентс, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс също участваха в разговорите от страна на Белия дом. Байдън предупреди, че руският президент Владимир Путин ще спечели от хаоса около финансирането на Украйна, заявявайки, че това може да насърчи Москва и други авторитарни режими да заграбват територии.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Русия отхвърли възможността за мирен план за Украйна без нейно участие

Подобни статии

Back to top button