Последни новиниСвят

ЖЕГА: Температурни рекорди в Арктипа, пожари в Аляска

Жега в Арктика и огнени стихии в Аляска. Преди дни в най-северното обитаемо място на планетата – канадското селище Алерт, където средната годишна температура е  минус 7 градуса, бяха измерени рекордните плюс 21 градуса. За температурните аномалии – с любопитни кадри разказва репортаж от „Дойче веле”.

Аляска е обхваната от огнена стихия. А в канадския Алерт – най-северното селище на Земята – бе отбелязан температурен рекорд: 21 градуса вместо обичайните 4 градуса за юли. Това е предупредителен сигнал.

В градчето Алерт в канадската тундра никой не очаква да е топло. Средната температура за месец юли обичайно е четири градуса. Най-северното населено място на земята пак обичайно е покрито със сняг и лед дори и през лятото. Но тази година всичко е различно – Алерт е отбелязъл температурен рекорд от 21 градуса.

Това лято нанесе много поражения на Арктика – и на природата, и на околната среда. Наскоро разпространен доклад отбелязва, че глетчерите в Гренландия се топят по-бързо от предварителните прогнози. Видео на един гренландски климатолог показва какви са мащабите на последствията – на кучетата, които обичайно теглят шейни в снега, им се налага да си пробиват път през разтопения лед на фиорда Айгълфийлд. Макар и горските пожари да не са рядкост в Арктика, през този сезон са необичайно много. Като този пожар в Енкоридж в Аляска. Той обхваща и арктическите, и субарктическите региони.

Учените твърдят, че това лято определено е предупредителен сигнал за глобалното затопляне. „По данни на Световната метеорологична организация от началото на юни в Арктика има безпрецедентни горски пожари. Само на полярния кръг са регистрирани повече от 100 горски пожара – невиждан досега мащаб. Както посочват метеоролозите – северната част на света се затопля по-бързо от планетата като цяло. Тази жега изсушава безпределно горите и ги прави много по-податливи на пожар“, обясни О-тон Фархан Хак, заместник-говорител на ООН.

Горските пожари на свой ред изхвърлят повече въглерод в атмосферата, което води до ускоряване на измененията в климата, чиито ужасяващи последствия вече са известни на всички. Учените предупреждават, че се образува дяволски кръговрат, който ще доведе до драматично топене на полярните ледени шапки.

Накъде поема Великобритания с нов премиер?

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button