Последни новиниСвят

Накъде поема Великобритания с нов премиер?

Кой ще наследи Тереза Мей начело на Консервативната партия и правителството на Великобритания се очаква да стане ясно във вторник. За поста се състезаваха бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и външният министър Джереми Хънт.

Членовете на Консервативната партия имаха срок до снощи да подадат по пощата гласовете си, които ще определят победителя. За фаворит е сочен Борис Джонсън. Тереза Мей ще подаде оставка пред кралица Елизабет Втора в сряда, а след това новият премиер ще встъпи в длъжност.

За Борис Джонсън проблемите едва започват, пише френският в. „Паризиен“, цитиран от Дир. бг. Практически сигурно е, че той ще бъде следващият британски премиер. Но още от началото на работата си той ще се окаже на опасен терен.

Протестите по лондонските улици в събота бяха напомняне, че близо половината британски избиратели са недоволни, че им се налага да напуснат ЕС заради резултатите от проведения през 2016 г. референдум. За тези, които искат да останат в рамките на съюза, напускането му без договор би било повод за конфликт.

Британският парламент, макар и под контрола на нестабилното мнозинство на консерваторите, също отхвърля възможността за Брекзит без споразумение, която беше основен момент в предизборната кампания на Борис Джонсън. В четвъртък Камарата на общините гласува поправка, която забранява напускането на ЕС без одобрението на парламента. Две водещи фигури в правителството, министрите на финансите и правосъдието Филип Хамънд и Дейвид Гок, които се противопоставят на позицията на Джонсън относно Брекзита, обявиха, че ще напуснат правителството на Тереза Мей.

Освен с Брекзита, следващият британски премиер ще трябва веднага да се заеме с кризата с Иран, който задържа британски танкер. Това може да тласне Лондон към военните обятия на Вашингтон, готов да нападне Иран. Но Великобритания и САЩ са на различни позиции по много други въпроси, от климатичните промени до ядреното споразумение с Техеран. А надеждите за бързо сключване на споразумение за свободна търговия едва ли ще се сбъднат скоро, отбелязва в. „Паризиен“.

Ако бъде избран, Джонсън се готви да премахне ограниченията на разходите, заемайки средства, за да помогне на средната класа, пише британският в. „Телеграф“. Вероятният нов премиер подкрепя политика, която ще премахне строгия контрол над публичните разходи, въведен от финансовия министър Филип Хамънд. Джонсън е решен да спази обещанията си за данъчни облекчения за всички, които печелят под 80 000 лири годишно. За тази цел той е готов да спре сегашната политика на съкращаване на дефицита.

Британците, които се готвят за почивка в чужбина, са получили съвет да закупят чужда валута веднага. Очаква се обменния курс на лирата спрямо еврото и долара да се срине с до 15 на сто, ако Борис Джонсън бъде избран за премиер – както се очаква – защото пазарите се страхуват, че това може да доведе до Брекзит без споразумение, разкрива британският в. „Дейли стар“.

Лирата може да служи за барометър на Брекзита, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“, посочвайки, че за британците националната валута е символ на националната гордост и стабилността, но през последната седмица курсът й спадна до най-ниското си равнище от две години.

По-ниският курс на лирата може да помогне на Великобритания за повече чужди инвестиции и туризъм, но същевременно ще намали покупателната способност на страната. Промените на курса изглежда ще продължат, предвид очакванията премиерският пост да бъде зает от твърдия евроскептик Борис Джонсън – което повдига въпроси колко гладък ще бъде преходът. От май, когато премиерката Тереза Мей обяви, че ще напусне поста си, Брекзитът без споразумение изглежда доста по-вероятен.

В момента лирата е с около 15 на сто под курса си точно преди Великобритания да гласува да напусне ЕС. Но тя все още е над рекордно ниските равнища, достигнати през януари 2017 г., когато Мей намекна, че страната може да напусне ЕС без твърди споразумения.

„Рисковете, свързани с Брекзита, са основния двигател“ за промяната, заявява Лий Хардман, валутен анализатор в японска банка.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Британският премиер свика спешно комисията КОБРА

Подобни статии

Back to top button