БългарияНа Фокус

Жеги обхващат страната, има висока опасност от пожари

Започва нова серия летни жеги, които на места ще стигнат дори до температури от 40 градуса.

Днес ще бъде слънчево, сухо и горещо, с максимални температури от 30 до 35 градуса. По морето ще духа до умерен източен вятър и температурите ще бъдат по-ниски, от 26 до 30 градуса.

Утре предстоят по-големи жеги – температурите ще се повишат още и след обяд ще бъдат от 33 до 38 градуса. Най-горещо ще бъде по поречието на Дунав и в Югозападна България. Не са изключени и стойности до около 39 градуса.

Отново по-хладно, при това с десетина градуса, ще бъде по брега на морето, където ще духа умерен източен вятър. Вълнението ще бъде сравнително голямо, затова плажуващите да бъдат много внимателни! 

В петък съществена промяна на времето няма да настъпи – слънчево, много горещо, с температури от 33 до 38 градуса.

В събота ще бъде жега в цялата страна. Най-високи температури, близки до 40 градуса, ще има в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и на югозапад. По-хладно ще остава по морския бряг, където ще продължи да духа източен вятър.

Много горещо ще остане и в неделя, с температури от 34 до 39 градуса. 

В понеделник вече са възможни и температури до около 40 градуса. Ще бъде слънчево и почти тихо, освен по Черноморието, където ще остава с по-ниски температури и източен вятър. Максималните температури ще бъдат от 35 до 40 градуса, по морето до около 30.

Във вторник горещото време ще продължи, а температурите ще бъдат от 35 до 40 градуса.

Съседна Гърция също е в плен на жегите, показва справка в сайта на Гръцката метеорологична служба. Термометрите при съседите ще покажат стойности до 38-40 градуса в централните континентални райони. По плажовете на север – 30-32 градуса, а на юг – до 34 градуса.

В следващите дни ще е осезаем рискът от полски и горски пожари. По Кресненското дефиле и в централните части на Дунавската равнина условията за избухване на пламъци са най-добри.

Жена опита да пренесе на 1 кг златни накити през границата

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button