БългарияНа ФокусПоследни новини

Желязков пита Тагарев защо депутатите не са поканени на ритуала за Богоявление

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще изпрати официално запитване до министъра на отбраната Тодор Тагарев защо депутати и шефовете на парламентарни групи не са били поканени да участват в ритуала на Богоявление.

„Бях информиран, че на Богоявление не е имало депутати и председатели на политически групи. Предполагам, че става въпрос за някакво недоглеждане“, заяви Желязков пред журналисти във Виетнам.

Министерството на отбраната е организатор на тържествения водосвет на 6-ти януари.

Желязков ще изпрати официално запитване до МО още утре, за да не се стига до изпращане на въпроси по реда на парламентарния контрол, посочи самият той.

Председателят каза, че Богоявление и Йордановден би трябвало да обединяват всички, защото това са общи празници.

Председателят на НС подчерта, че в историята на парламента не е имало случай да не са поканени всички депутати.

Междувременно стана ясно, че писма са получили само председателя на НС и зам.председателите, а досега винаги са се изпращали покани до шефовете на парламентарните групи и до всички депутати. На вчерашния водосвет е присъствала само зам.-председателката на НС Росица Кирова.

Желязков ще поиска допълнителна информация, за да се прецени дали някои народни представители не са поканени от недоглеждане или заради особено отношение от страна на организаторите.

Депутатът Борислав Гуцанов от БСП коментира пред българските журналисти във Виетнам, че „колкото по-скоро бъде отстранен от поста Тагарев, толкова по-добре“. Според Гуцанов министър Тагарев е вреден за националната сигурност.„Надявам се този човек да си тръгне още преди ротацията“, заяви народният представител от БСП.

Относно заявката на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд за промените в Конституцията, Желязков каза, че не е изненадан.

„Позицията на президента не е изненадваща. И преди е казвал, че ще атакува конституционните изменения. Неговата позиция не е по-различна от позицията на БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, добави председателят на НС.

Желязков отбеляза, че НС има време достатъчно време за анализи, коментари и политическо решения до предстоящата ротация през месец март. Първите законодателни актове са свързани с избора на конституционни съдии от квотата на парламента и изготвяне на правилник за избор на ръководства на регулаторите.

Председателят на Народното събрание направи своя коментар, след като по-рано се срещна със секретаря на комитета на виетнамската комунистическа партия в провинция Куанг Нинх, Нгуен Суан Ки. Двамата си размениха подаръци с пожелание за успешно сътрудничество. Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация са на официална визита във Виетнам, която продължава до 9 януари.

София и Ханой ще обменят опит в сферата на науката, технологиите и туризма. Провинцията е една от най-успешните и добре развити в страната – 50% индустрия във високи технологии, минно дело, и 50% услуги, включително туризма.

Утре, 8 януари, ще бъдат проведени срещи на високо политическо ниво с председателя на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хюе, президента Во Ван Тхъонг и министър-председателя Фам Мин Чин.

Тази вечер е организиран прием от българското посолство в Ханой и Асоциацията за приятелство Виетнам-България. В рамките на събитието Росен Желязков ще награди изявени личности, спомогнали за утвърждаването на българо-виетнамските отношения. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Адвокатът на семейството на починалия след гонка: Министър Стоянов има нормално отношение

Подобни статии

Back to top button