На ФокусПоследни новиниСвят

Журналист на „Ал Джазира“ е убит в Газа, друг е ранен

Журналист на „Ал Джазира“ е бил убит, а друг е бил ранен при израелски удар в Ивицата Газа, предаде АФП.

„С натежали сърца споделяме опустошителната новина за загубата на нашия отдаден оператор на Ал Джазира, Самер Абу Дака“, написа Мохамед Моауад, редактор в телевизионния канал, в „Х“.

По-рано „Ал Джазира“ съобщи, че ръководителят на нейното бюро в Газа Ваел Дахдух и оператор Самер Абу Дака са били ранени в училище в Хан Юнес „вследствие на това, което се предполага, че е атака с израелски дрон“.

Самер Абу Дака е бил сериозно ранен, но е останал с часове на мястото на удара, до което службите за спешна помощ не са могли да стигнат, тъй като пътят е бил блокиран от отломки на къща.

Ваел Дахдух е ранен в ръката и е прехвърлен в болницата „Насер“ в Хан Юнес.

Телевизията заяви, че счита „израелските окупационни сили за напълно отговорни за безопасността на Самер“.

„Екипът от Газа, и по-специално Ваел и Самер, изиграха решаваща роля в разкриването на мащаба на разрушенията и ужасите на израелските зверства. Без тяхната всеотдайност и ангажираност ужасите на Газа нямаше да бъдат разкрити пред света“, се казва в изявлението.

Първоначалната бомбардировка е била насочена към училище, принадлежащо на Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) в Хан Юнес, което журналистите са дошли да отразяват, когато е последвала втора бомбардировка, според изявление на управляващото в Газа движение Хамас.

Терористичната групировка заяви, че този втори удар е бил „умишлено насочен срещу журналистите“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Матю Пери e починал след прием на кетамин

Подобни статии

Back to top button