Любопитно

Златните строги правила, които никой ученик в японско училище не нарушава

Много хора мечтаят да посетят Япония поне веднъж в живота си. Това е невероятна страна! Понякога изглежда, че мястото й е в приказките, а не на планетата Земя.

Тук има неописуемо усещане за вълнение, модерност и любов към своите граждани, което почти няма аналог в света. Япония не е само аниманиии, самураи и Sony. Културата на тази красива и понякога мистериозна страна е много по-дълбока и завладяваща.

Образователната система в Япония е на извънземно ниво, децата се обучават на ценности от ранна детска възраст, но ето някои интересни правила, които всеки един ученик в страната трябва да спазва:

1. Без никакви аксесоари

В японските училища има строг контрол на облеклото и във всички училища учениците имат специални униформи. В тях е забранено използването на каквито и да е аксесоара за промяна на външния вид на ученика. На учениците е забранено да използват цветни контактни лещи, да си боядисват косите и дори да имат повече от една обеца на ушите. Ученичките не могат да имат маникюр и да си лакират ноктите, както и да скубят и оформят веждите си.

2. Без телефони

За да не се разсейват от учебният процес, на японските ученици им е абсолютно забранено да използват телефони, не само по време на учебния процес, но и в цялата училищна сграда.

3. Уважителни поздрави

Японците са известни по цял свят с културата и възпитанието си, които са изградени на основата на уважението към другите. В училище учениците са задължени да посрещат учителя с поклон, а след края на часа да го изпратят отново с поклон.

4. Задължителни уроци по плуване

Япония е островна държава, но едва ли само за това в училищата се изучава плуване. Почти всички японски училища разполагат със собствени плувни басейни, а учениците трябва задължително да могат да плуват на къси разстояния.

5. Лятната ваканция

Лятната ваканция на японските ученици трае само 5 седмици. Учебната година в Япония започва през април. Има няколко седмици лятна ваканция и две седмици ваканция за Нова година. Учебната година завършва през март и следват две седмици ваканция преди началото на новата учебна година. Учениците задължително имат домашна работа по време на своите летни и зимни почивки.

6. Оценки

В Япония учениците получават оценки за своите бележки ( записки ), изпити, участие в клас и добро поведение. Освен за своите знания, всеки ученик получава и оценки за своето поведение и култура, като този вид оценки са наравно с тези за получени от изпити или домашни работи.

7. Чистота

Повечето японски училища нямат портиер, който се появява след междучасието да чисти. Учениците и учителите почистват класните си стаи след обяд; това развива чувство им за отговорност за поддържане на околната среда чиста.

 

8. Обувки

Ученикът държи чисти обувки в шкафчетата си, които са предназначени за ползване единствено в сградата и ги сменя веднага щом пристигне.

Някои от тези могат да ни се сторят прекалено строги и неуместни, но Япония доказва, че подобни навици изградени в детството допринасят за изграждането на едно светло бъдеще за нашите деца.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Собственик на ресторант приготвя безплатна храна за всяко бездомно куче, което го посети

Подобни статии

Back to top button