BulletinПоследни новиниСвят

Златото продължава да поскъпва

На 11 април цените на златото достигнаха нов рекорд от 2 338,7 USD (2 179,6 EUR) за тройунция, подхранвани от нарастващото напрежение в Близкия изток.

Според САЩ и техните съюзници това се дължи най-вече на повишената възможност за нанасяне на безпилотни или ракетни удари от страна на Иран или някоя от неговите прокси групировки по правителствени и военни инфраструктурни цели в Израел.

Ако това е така, това би било сериозна ескалация на настоящия конфликт в Близкия изток, започнал с войната между Израел и Хамас. Израел подозира Иран, че подкрепя Хамас, както и йеменските бунтовници хути, които атакуват търговски кораби в Червено море.

Поради тези нарастващи геополитически притеснения инвеститорите се насочиха още повече към златото и други сигурни активи.

По-високата инфлация и разходите за живот в някои части на света също допринесоха за намаляване на стойността на парите, което накара хората да инвестират в хеджиране на инфлацията, сред които златото е особено предпочитано.

Пазарният анализатор и сътрудник на Euronews Пиеро Чингари заяви: „Въпреки опасенията, свързани с последните по-високи от очакваното данни за инфлацията, Федералният резерв остана ангажиран с прогнозата си за три намаления на лихвените проценти с по 25 базисни пункта през тази година.

„Председателят на Фед Джером Пауъл направи неотдавнашни “ ласкави “ изказвания, които засилиха пазарните очаквания за намаляване на лихвите още през юни, което вече се отчита с 80% вероятност.

„В Европа Английската централна банка стана свидетел на липсата на ястребови настроения в своя управителен съвет, тъй като нито един от членовете не гласува за повишение на мартенското ѝ заседание, което контрастира с предишните срещи“. Управителят на BoE Андрю Бейли призна, че прогнозите на пазара за намаляване на лихвените проценти през тази година са „правилни“.

Ръс Молд, инвестиционен директор в AJ Bell, заяви, че златото бележи рекорден ръст: „Това може да се дължи на факта, че инфлацията в САЩ се оказва нестабилна, докато американската икономика работи по-бързо от очакваното, или на това, че централните банки продължават да придобиват метала, за да диверсифицират (и може би да повишат качеството на) своите резерви. Възможно е също така инвеститорите да търсят алтернативно убежище, тъй като цените на американските държавни ценни книжа се понижават. Разминаването между цените на златото и цените на щатските съкровищни облигации е особено стряскащо и подсказва, че стоковите и облигационните пазари започват да оценяват темпа на инфлация, който е по-висок за по-дълго време – послание, което по никакъв начин не се вписва в предпочитания от фондовите пазари разказ за охлаждане на инфлацията, меко приземяване на икономиката и преминаване към намаляване на лихвените проценти от страна на централните банки“.

Китай и Индия са два от най-големите консуматори на злато, особено когато става въпрос за златни бижута. Съобщава се, че през 2023 г. Китайската народна банка е закупила около 225 тона злато, с което общите ѝ резерви са достигнали 2235 тона.

От друга страна, търсенето на златни бижута в Индия възлиза на около 562,3 тона през 2023 г., по данни на Световния съвет по златото.

Рос Норман, главен изпълнителен директор на MetalsDaily, заяви: „При налични спестявания на дребно от около 20 трилиона юана, срив на фондоваата борса и нереализирани загуби в сектора на недвижимите имоти, златото представлява една от малкото сигурни и надеждни инвестиции. През януари 2024 г. от Шанхайската златна борса, която се разглежда като заместител на местното търсене, са изтеглени зашеметяващите 271 тона злато. Също така чуваме, че е имало доста над средното ниво на доставки на злато от Запада към Изтока от охранителни фирми, но отново не достатъчно, за да се обясни начинът и степента на покачване на цената на златото. Китайското търсене обаче е непрозрачно, а новините и докладите често са непотвърдени. Някои входни точки на вноса са добре наблюдавани, особено Хонконг, но други маршрути – по-малко. Местните такси са известни, но често това може да бъде подвеждащо. Високите надценки могат да се дължат на голямото търсене или просто на ниската наличност“, добави Норман.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски планира унищожаването на Кримския мост

Подобни статии

Back to top button