ЛюбопитноПоследни новиниСвят

10-те принципа на Айзенхауер, които промениха политиката!

Дуайт Айзенхауер и неговите „10 принципа“. времето, когато Хърбърт Хувър е бил обитател на Белия дом, а борсовият крах на Уол Стрийт е изпратил Съединените щати и целия останал свят в глобална икономическа депресия. 

Дуайт Айзенхауер и неговите „десет принципа“

Айзенхауер идва на власт след 20 години управление на демократите – дванадесет на Франклин Делано Рузвелт и осем на Хари Труман. Той поема кормилото на държвата във време, когато Студената война рязко набира сила, американската икономика има своите вътрешни проблеми, а във външната си политика страната е ангажирана с война в Корея.
Президентът ще извърши важни дипломатически ходове, ще сложи край на войната в Корея, ще засили антикомунистическите мрежи в Азия и в зоната на Тихия океан и ще работи за силно американско влияени в Близкия изток и Африка. Във вътрешната си политика той ще балансира федералния бюджет, ще пребори натрупаната следвоенната инфлация и ще проведе мащабни обществени програми, сред които и изграждането на 41 000 километра магистрали в САЩ. По негово време средният семеен доход ще се увеличи с една пета, но критиките за недостатъчно категоричната позиция по отношение на растящото движение за граждански права и вилнеещия маккартизъм ще се превърнат в големи перипетии за неговата администрация.
Безспорно Айзенхауер заедно с Никсън и Рейгън може да формира „триадата“ на тримата най-значими републикански президенти на XX век. Нещо, което би било невъзможно без принципите на управление, които той прилага в рамките на двата си мандата, които биха могли да бъдат формулирани по следния начин в най-общ вид:
1. В добри и лоши времена, ние винаги оставаме предани републиканци
2. Правителството не е проблемът, но правителството не може да решава всеки проблем
3. Правителството има задължение да развива инфраструктурата по силата на член 1, раздел 8, клауза 3 на Конституцията на Съединените Американски Щати
4. Правителството трябва да използва създаващи „златна среда“ регулативни подходи, които да едновременно да създадат широки възможности за потребителите и да положат основите на свободни и справедливи пазари
5. Правителството не трябва да поощрява мързеливостта и да не гарантира живеенето на чужд гръб
6. Правителството трябва да предприеме действия, които да гарантират опазването и разумното използване на ограничените и жизненоважни ресурси
7. Решения на Върховния съд, които подкрепят правото на аборт, са ужасно пренаписване на Конституцията
8. Всеки долар в увеличено данъчно облагане рефлектира в намалена икономическа свобода
9. Когато отиваме на война или отиваме всички заедно, или не отиваме изобщо
10. Американците трябва да правят каквото могат, за да насърчават и опазват свободата по света

Политическото наследство на Айзенхауер ще има безспорно едно от водещите места в американската политика и то няма да бъде подложено на съмнение от никого от неговите наследници в Овалния кабинет. Функцията на всяко едно политическо лидерство има две възможни посоки – да се съобрази с обстоятелствата или да изиграе трансформираща роля. Айзенхауер избира второто.

Независимо дали харесвате Айзенхауер и политиката му едно не може да се отрече, ако всички политици спазваха поне част от тези 10 прости принципа, държава ни щеше да върви стремглаво напред!

Ако статията Ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още любопитни материали цъкнете ТУК.

 

Подобни статии

Back to top button