ЛюбопитноПоследни новини

13 стряскащи и АБСУРДНИ факта за живота в Северна Корея

Северна Корея, това е едно „магично“ място, където сякаш времето е спряло, а истината за живота там често може да бъде възприета като шега или нещо невъзможно. Истината за условията, в които живее местното население не е никак смешна…

1. 106 година от началото
Календарното време в КНДР се води от раждането на Ким Ир Сен, а не по Исус Христос, Буда, Аллах или друг бог. Затова в момента в тази държава е 106 година.
Към Ким Чен Ун е единственият мъжки представител на фамилията си, след като застреля чичо си и неговото семейство.

2. Раждането на Вожда
Според официалната му биография първият президент на Северна Корея Ким Ир Сен бил роден на вулкан под двойна дъга, като при това в този момент на небето се родила нова звезда. Във Северна Корея се смята, че той е бил „богоподобен подарък от небето“. В биографията му още пише, че се научил да ходи три седмици след раждането си.

3. Вместо обичайните за цял свят празници
Вместо Коледа в КНДР на 24 декември отбелязват денят на раждането на Ким Чен Ир, предишният севернокорейски лидер. А пък вместо Свети Валентин се чества рожденият ден на генерала, който е на 16-ти февруари.

Северна Корея

4. Без почивен ден
В Северна Корея работната седмица е шестдневна, а в неделя жителите на страната трябва да се занимават с доброволен труд за благото на родината. Затова и там почивен ден на практика няма.

5. Наказание до трето коляно
Съдените за различни престъпления севернокорейци изтърпяват наказанието си заедно с цялото семейство – т. нар. „наказание до три поколения“. Ако през време на наказанието се раждат деца, две следващи поколения са обречени да прекарат живота си в затвора.

6. Забрани за жени
От 1996 г. на жените в КНДР е забранено да карат велосипед, тъй като полата трябва да покрива непрестанно коленете, а на дамите там не е позволено да носят панталони.

7. Три телевизионни канала
Севернокорейците са длъжни да регистрират телевизорите си в компетентните органи. Има само три канала за гледане. За да не се съблазняват да гледат нещо друго, въпросните компетентни органи запечатват управлението на телевизорите или направо блокират настройките.

8. Правителственото радио
Дори и в собственото си жилище те нямат право да изключват правителственото радио. Могат само да намалят малко звука на приемника. В страната има специални отряди, които следят дали някой не слуша забранени радиопредавания. Това престъпление там се наказва със смърт.

9. Само къси прически
Севернокорейците могат да носят само къси прически. Утвърдени са 28 типа подстрижки, одобрени от ръководството на страната: 18 за жените и 10 – тези за мъжете.

Прически корея

10. При пожар…
Наредба от ръководството на Северна Корея гласи:
В случай на пожар първо от горящото помещение трябва да бъдат изкарани портретите на ръководителите на КНДР и чак тогава да се помисли за хората и останалите вещи вътре.

11. Фалшиви градове
През 50-те години на 20-ти век Северна Корея построява Кижонг-донг – град близо до границата с Южна Корея, той е бил изключително модерен и красив и единствената му цел е била  да примамва чужденците да преминат границата. Всъщност градът е пълна бутафория и е изцяло празен.

фалшив град

12. Без домашни любимци
В Пхенян кучетата са забранени, за да се избегне замърсяването и уличните животни.

13. Свобода за конопа
На фона на всичко обаче, марихуаната е разрешена. За всички други наркотици обаче употребата и разпространението води до смъртна присъда.

Северна Корея

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

 

Подобни статии

Back to top button